Dostupni linkovi

Isporuka nafte Prištini nije političko pitanje


Problem sa isporukom nafte i mazuta iz Skoplja za Prištinu nakratko je nastao jer makedonski prevoznici nisu na vreme pribavili potrebna odobrenja za tranzit nafte i naftnih derivata shodno srpskim zakonima, i to je razlog zbog čega se na graničnim prelazima stvorila gužva i manji zastoj, kazala je za Radio Slobodna Evropa predstavnik za štampu Uprave carina Srbije Snežana Kondić.

“Prvo je sporno bilo što za uvoz nafte i osnovnih naftnih derivata odnosno za tranzit takve robe, treba posebno odobrenje Vlade.”

I to je sada regulisano?

“Pretpostavljam da su oni sad pribavili i da nikakvih problema nema. U principu mi imamo informaciju sa tih graničnih prelaza da nikakvih kamiona nema, da niko ne čeka.”

Oko 50 cisterni sa naftom i mazutom u jednom trenutku je čekalo na prelazu Tabanovce da od carinske uprave u Beogradu dobije dozvolu za tranzit kroz Srbiju, potvrdila je Kondićeva. Vlada Makedonije odnosno Ambasada u Beogradu tražila je objašnjenje, da bi se nakon kraće prepiske situacija normalizovana, kaže Snežana Kondić.

“Uprava carine gore pomenutom zatražila informaciju od carinske ispostave Preševo koja je potvrdila da nema vozila sa robom koja čekaju radi tranzita, kao i da nadležni carinski organi osim drumske taksu ne naplaćuju druge uvozne troškove. Troškovi koji eventualno mogu nastati a vezani su za postupak tranzita su troškovi špediterskih usluga, korišćenja parkinga i slično koji nisu u nadležnosti carinskih organa. Do eventualnih gužvi i zadržavanja na graničnom prelazu Preševo je možda došlo zbog toga što je za tranzit nafte i osnovnih naftnih derivata preko teritorije Republike Srbije shodno odredbama Uredbe o posebnim uslovima i načinu uvoza i prerade nafte odnosno naftnih derivata potrebno odobrenje Vlade Republike Srbije o čemu učesnici u postupku nisu bili blagovremeno obavešteni.”

U Carinskoj upravi Srbije kao i Ministrastvu za ekonomske odnose sa inostranstvom veruju da se slične stvari neće ponoviti i izazvati nepotrebnu prepisku na relaciji Beograd-Skoplje. U ove dve institucije odbacuju tvrdnje da je reč o potezu sa političkom pozadinom. To potvrduju i reči ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Milana Parivodića.

“Naravno da takve situacije treba izbegavati, ali one se dešavaju. Pogotovu kada imate takav intenzivan zakonodavni proces i uopšte izdavanje novih propisa onda nije ništa neobično da u tom tranzitornom periodu dođe do određenih poteškoća koje se što pre otklone i to je to. Apsolutno ne treba pristupati takvim nezgodama kao nečemu isplaniranom, već kao upravo posledicu stalnih izmena propisa koje nosi tranzicija.”
XS
SM
MD
LG