Dostupni linkovi

U Prištini pojačane mere bezbednosti


Gëzim BAXHAKU, Anamari REPIC

Bezbednosna situacija na Kosovu je mirna i stabilna kaže za naš program Sabrije Kamberi, portparol Kosovske policijske službe.

„Situacija se ocenjuje stabilnom i sve je u redu. Očekujemo da će i tokom narednih dana biti onako kako je sada.“

Istu ocenu o bezbednosti ima i KFOR. Portparol KFOR-a, pukovnik Pio Sabeta:

„Do sada nema neke promene u našoj proceni bezbednosne situacije na Kosovu. Unutrašnja sigurnost je odgovornosti UNMIK policije i KPS-a i mi usko sarađujemo sa njima da bi smo obezbedili da sve bude u redu.“

Od sinoć u ponoć KPS je blokirao glavnu prištinsku ulicu Majka Tereza, u kojoj od ranih jutarnjih sati građani iz svih delova Kosova dolaze da odaju poštu predsedniku Rugova, čije je telo izloženo u holu Skupštine Kosova. Ulica je u celosti blokirana, od hotela Grand do Skupštine Kosova. Portparol Kamberi:

„Blokirani su ulazi u Prištinu iz svih pravaca, dok se od tih tačaka posebnim autobusima građane prevoze do centra grada. Policajci su na terenu i prema informacijama koje imamo saobraćaj se odvija nesmetano.“

Do kraja ceremonije sahrane predsednika Rugove pripadnici KPS-a će biti mobilisani. Policajci na celom Kosovu su maksimalno angažovani kako bi se ova ceremonija završila na najbolji mogući način.

Odbor za sahranu predsednika Rugove je odlucio da KPS bude odgovorna za bezbednost tokom posmrtne ceremonije. Ako bude potrebno, u izvršavanju tog posla KPS može zatražiti pomoć UNMIK policije i KFOR-a.

*****

Ibrahim Rugova će zauvek ostati predsednik Kosova, njegov istorijski i duhovni vođa, rečeno je na komemorativnoj sednici Demokratskog saveza Kosova, čiji je lider 15 godina bio pokojni predsednik Rugova. Hiljade građana iz svih krajeva Kosova odaje poslednju poštu preminulom predsedniku.

Kosovo i Albanci izgubili su velikog lidera, simbola jedinstva i nezavisnosti, rečeno je na komemorativnoj sednici Demokratskog saveza Kosova, čiji je osnivač i lider bio pokojni predsednik Rugova.

Potpredsednik Demokratskog saveza, Kolj Berisa istakao je da je Rugovina smrt sve ostavila u žalosti:

“U ovom kobnom januaru Kosovo je izgubilo velikog rukovodioca, čoveka čija su dela promenila istorijske tokove. Ovo je crni januar jer je Kosovo izgubilo arhitektu svoje nezavisnosti”, kazao je Berisa.

On je podsetio da je pokojni predsednik dobio mnogobrojna priznanja i nagrade. Rugova je 15 godina bio lider Demokratskog saveza Kosova. Nakon što je krajem decembra 2004. godine po drugi put izabran za predsednika Kosova, Rugova je morao da napusti funkciju lidera stranke. Prema Ustavnom okviru, predsednik Kosova ne može biti i čelnik partije, pa je tako DSK od marta prošle godine bez predsednika.

Kolj Beriša je ocenio kako se ime Rugove ne vezuje samo za formiranje najveće političke partije kosovskih Albanaca, već i Kosova uopšte:

“On će zauvek ostati predsednik Kosova, njegov duhovni i istorijski vođa. Ostavio je veliki broj prijatelja i mi mu se zahvaljujemo na svemu što je uradio za Kosovo, a posebno jer nam je vratio naš evropski identitet.”

Hiljade građana iz svih krajeva Kosova došlo je u Prištinu da oda poslednju poštu preminulom predsedniku. Građani čekaju i po više sati kako bi stali pored kovčega sa telom preminulog Ibrahima Rugove, koji je izložen je u holu Skupštine Kosova. Kadrie Spahiu iz Prištine je došla da oda poštu pokojnom presedniku:

“Čekala sam dva sata kako bih došla da se poklonim našem predsedniku jer je to zaslužio. On je uradio sve što je moglo da se uradi, a zahvaljujući njemu čitav svet zna za nas.”

Džafer Krasnići je iz sela Opterusa, opština Orahovac:

“Došli smo da odamo poštu predsedniku koji nas je vodio 16 godina. Sada se naši političari trebaju ujediniti kako bi Kosovo išlo napred putem koji je odredio predsednik.”

Povodom smrti predsednika Kosova svetski zvaničnici ističu kako je Kosovo izgubilo velikog čoveka koji je mnogo uradio za svoj narod. Saučešće porodici Rugova i narodu Kosova uputio je i predsednik SAD Džordž Buš. U u telegramu saučešća Buš je izrazio duboku žalost i istakao kako je Rugova vodio kampanju za mir i demokratiju na Kosovu, a zbog svog stava protiv nasilja zaslužio je poštovanje u čitavom svetu.

“Sjedinjene Države su izgubile istinskog prijatelja. Tokom godina sukoba, Ibrahim Rugova predstavljao je glas razuma i umerenosti što je pomoglo da se postave temelji za mirnu budućnost. Gubitak tog glasa u ovom odlučujućem periodu za Kosovo je posebno tragično. Uveravam vas da Sjedinjene Države ostaju posvećene saradnji sa svim narodima na Kosovu u cilju izgradnje stabilne, demokratske i prosperitetne budućnosti.”
XS
SM
MD
LG