Dostupni linkovi

VASSINGTON/PARIZ/BEC


Americcki drzzavni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je danas da je "dosslo vreme" da se pitanje nuklearnog pitanja Irana prosledi Savetu bezbednosti UN. Nakon razgovora Rajsova sastanka sa italijanskim ministrom inostranih poslova Djanfrankom Finijem ona nije zzelela da spekulisse o akcijama koje bi Savet bezbednosti mogao da preduzme ili da komentarisse o tome da li bi SAD bile zadovoljne kaznom manjom od medjunarodnih ekonomskih sankcija.
Americcki predsednik Dzordz Buss je u medjuvremenu izrazio u ponedeljak zabrinutost da bi Iran, ukoliko se domogne nuklearnog oruzzja, mogao da ucenjuje ceo svet, ssto je nedopustivo.
Nemaccki kancelar Angela Merkel izjavila je nakon susreta sa francuskim predsednikom Zzakom Ssirakom u Versaju da je neophodan diplomatski pristup, korak po korak, u ressenavanju krize oko iranskog nuklearnog programa.
Iran je danas upozorio da che intenzivirati svoj nuklearni program ako
pitanje bude prebacceno SB UN.
Ssef Medjunarodne agencije za atmosku energiju Mohamed El Baradej navodno je odbacio zahtev EU i SAD da pre sastanka o spornom nuklearnom programu Irana pripremi opssiran izvesstaj. Kako navodi Rojter, Baradej je rekao da mu je potrebno visse vremena i da je vlastima u Iranu dao rok do 6. marta da odgovori na pitanja svom nuklearnom programu. Vanredni sastanak borda guvernera Medjunarodne atomske agencije zakazan je za 2. februar, na kome cce kako se occekuje Evropska Unija pokussati da dobije podrssku da prosledi sluccaj Irana Savetu bezbednosti.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG