Dostupni linkovi

Proglašena petnaestodnevna žalost


Anamari REPIC, Gëzim BAXHAKU

Od ponedeljka ujutro odar sa telom predsednika Rugove će biti izložen u holu Skupštine Kosova, gde će građani u mimohodu moći da izraze poslednje poštovanje svom predsedniku. Stražu pored odra će držati pripadnici Svečane garde Kosovskog zaštitnog korpusa. Odlučeno je da odgovornost za bezbednost sahrane, ali i pratećih manifestacija preuzme Kosovska policijska služba, kojoj će pomoći i pripadnici UNMIK policije. U četvrtak, 26 januara, na dan sahrane, poslednja posmrtna manifestacija će biti organizovana u Sportskom centru "1. oktobar" u Prištini.

Odbor za sahranu predsednika Kosova Ibrahima Rugove je odlučio da proglasi petnaestodnevnu žalost povodom njegove smrti, saopšteno je posle sednice Odbora. Odbor, na čijem je čelu vršilac dužnosti predsednika Kosova Nedžat Daci, je na poslepodnevnoj sednici odlučio da žalost zvanično počne od ponedeljka i da traje petnaest dana. Odlučeno je da do četvrtka na Kosovu ne rade obrazovne institucije, dok će dan sahrane pokojnog predsednika biti neradni dan za sve institucije, organizacije i preduzeća.

Zastave su na Kosovu na pola koplja, a mediji emituju specijalne emisije. Građani žale zbog smrti svog prvog predsednika i opisuju ga kao borca za mir i novo Kosovo. Mnogobrojni građani su tokom dana u rezidenciji preminulog predsednika lično izrazili saučešće njegovoj porodici. On je veliki čovek jer se zalagao da Kosovo stekne samostalnost i integriše se u Evropu, izjavljuju mnogi.

“Jako smo ožalošćeni jer je on veliki čovek, puno toga je uradio za Kosovo i u najtežim vremenima on je znao da sačuva narod od istrebljenja”, izjavio je Zećir Kamberi iz Prištine, pošto je izrazio saučešće porodici Rugova.

Jaldize Jusufi ne može da zaustavi suze:

“Došli smo da izrazimo saučešće porodici Rugova. Teško nam je bilo kada smo čuli vest o smrti Rugove.”

Svi mediji na Kosovu predsednika Rugovu opisuju kao simbola nezavisnosti. Uporedo sa isticanjem njegovog zalaganja za nezavisnost, ukazuje se da sada Kosovu predstoji težak put bez predsednika Rugove.

Povodom smrti Rugove održana je komemorativna sednica Predsedništva Demokratskog saveza Kosova. Na toj sednici razmatrano je pitanje unutrašnje organizacije i uloge Demokratskog saveza u ovim trenucima.

Kako je ranije saopšteno, zbog smrti Rugove odloženi su razgovori Prištine i Beograda o decentralizaciji vlasti. Sada se mnogi pitaju kako će se nastaviti proces definisanja statusa Kosova i da li će se finalizovati ono što je Rugova započeo. Stoga, Kosovu predstoji intenzivna politička aktivnost, jer je potrebno ne samo izabrati predsednika već i naći naslednika Rugove na čelu Demokratskog saveza Kosova i odrediti ko će voditi pregovarački tim. Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je da će se o svim političkim pitanjima razgovarati nakon Rugovine sahrane.

Ibrahim Rugova je bio elemenat definisanja politike i Kosova uopšte, tako da je teško zamisliti politiku i Kosovo bez njega, rekao je šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen na komemorativnoj sednici Skupštine, institucija i međunarodnih predstavnika povodom smrti predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Izražavajući duboko i iskreno saučešće porodici i građanima Kosova povodom smrti predsednika Kosova Ibrahima Rugove, predsednik Skupštine Kosova i vršilac dužnosti predsednika Kosova, Nedžat Daci je ocenio da je pokojni Rugova bio začetnik jednog pokreta koji je krajem devedesetih godina prošloga veka predstavljao prvi i najveći plutralistički politički pokret u Istočnoj evropi, dok je istovremeno Demokratski savez Kosova bio najveći politički pokret među Albanicima uopšte:

"Predsednik Ibrahim Rugova je celim svojim životom i delom bio u službi naroda Kosova, njegovo delo i angažovanje je glavni stub, nepokobljiva osnova slobodnog Kosova, nezavisne i suverene države."

Daci je istakao da je, upravo zahvaljujući delovanju Ibrahima Rugove, sklopljeno neraskidivo prijateljstvo sa američkim narodom:

"Miroljubiva filozofija predsednika Rugove je bila evropska politička filozofija argumenata, delovanja i organizovanja koja je danas stvorila takve standarde koji Kosovo čine demokratskom evropskom državom, u kojoj njeni građani žive mirni i ravnopravni."

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen je ocenio da je Ibrahim Rugova bio element definisanja politike i Kosova uopšte, "tako da je teško zamisliti politiku i Kosovo bez njega" i poručio da, u znak poštovanja prema Rugovi, Kosovo treba da nastavi kretanje ka ostvarivanju njegove vizije.

Umro je čovek mira i nezavisnosti Kosova, rekao je premijer Kosova, Bajram Kosumi:

"Predsednik Rugova, koji započeo procese u poskomunističkom Kosovu, bacio je rukavicu izazova politikama tlačenja tokom devedesetih godina, stvorio je novi imidž Kosova, dao je snagu i orijentisao je pokret otpora koji se zalago za slobodu Kosova."

Pod Rugovinim rukvodstvom taj pokret je probio granice Kosova i postao priznat i poštovan i van granica, rekao je Kosumi.
XS
SM
MD
LG