Dostupni linkovi

PRAG


Mnoge ličnosti iz država Balkana i iz čitavog sveta uputile su izraze saučešća porodici preminulog predsednika Kosova Ibrahima Rugove.
Gotovo svi izrazi saučešća sadrže istovetnu poruku: Ibrahim Rugova je bio čovek koji se zalagao za mirno rešenje i za izbegavanje sukoba.
"Ibrahima Rugovu uvažavao sam kao političara i dugogodišnjeg lidera kosovskih Albanaca. Iskreno žalim zbog njegove smrti koja je veliki gubitak za sve Albance na Kosovu i Metohiji.", stoji u pisanoj izjavi predsednika Srbije Borisa Tadića.
"Rugova je prepoznat kao lider koji se tokom političkog delovanja zalagao za dijalog i mirno razrešavanje odnosa na Kosovu, protiveći se ekstremizmu", stoji u telegramu saučešća koji je porodici Rugova uputio predsednik Crne Gore Filip Vujanović.
U saučešću predsednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića porodici Rugova stoji da je preminuli predsednik Kosova "bio poznat i cenjen kao zastupnik miroljubivog načina ostvarivanja političkih ciljeva." Saučešće su uputili ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić.
"Nadam se i verujem da će legitimni predstavnici Albanaca na Kosovu znati nastaviti putem kojim je krenuo Rugova, zauzimajući se snažno za prava albanskog stanovništva Kosova, ali i izbegavajući ekstremizam koji bi mogao ugroziti ostvarenje ciljeva kojima se teži", navodi se u izjavi predsednika Hrvatske Stjepana Mesića.
Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je izrazio nadu da će legitimni predstavnici Kosova znati da nastave putem kojim je krenuo Ibrahim Rugova, zauzimajući se za prava Albanaca, ali izbegavajući ekstremizam.
Politički predstavnici Srba na severu Kosova smatraju da izbor novog predsednika Kosova ne bi trebalo da dovede do bitnijih političkih potresa.
"Mislim da će to izazvati političke potrese u partiji i da je najveći problem kako izabrati njegovog naslednika u partiji, a mnogo manji u Skupštini", izjavio je u subotu Oliver Ivanović jedan od političkih predstavnika Srba sa Kosova, prenela je agencija Beta.
Momčilo Trajković, čelnik Srpskog pokreta otpora Kosova izjavio je Radiju Slobodna Evropa da je predsednik Kosova Ibrahima Rugove "veoma mudro vodio albanski separatistički pokret na Kosovu".
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan je pozvao zvaničnike Kosova na jedinstvo navodeći da veruje u zrelost institucija Kosova i da veruje da odlazak kosovskog predsednika neće uništiti taj proces.
Ibrahim Rugova je "odigrao ključnu ulogu u pomaganju Kosovu da ide dugim i često mukotrpnim putem ka pomirenju, trajnom miru i stabilnosti", stoji u poruci generalnog sekretara NATO-a Japa de Hopa Shefera (Jaap de Hoop Scheffer).
Telegram saučešća iz Francuske predsednika Žaka Širaka (Jacques Chirac) govori o Ibrahimu Rugovi kao osobi kojoj valja odati priznanje za "istorijsku ulogu i političku hrabrost".
XS
SM
MD
LG