Dostupni linkovi

Hapšenje Mladića u toku


Ne želeći da komentariše pojedinosti, ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković tokom obilaska vojnog aerodroma u Batajnici izjavio je da je praktično u toku operativna akcija hvatanja haškog optuženika Ratka Mladića i naglasio da su na tome angažovane sve snage vojske koje se time bave.

“Operativna akcija u hvatanju Mladića traje i dok traje ta operativna akcija mi ne možemo da saopštavamo detalje aktivnosti. Nadamo se da ćemo zadatak koji nam je i obaveza koja nam je data izvršiti. Sve snage vojske koje na tome rade su angažovane, a nadamo se da će u saradnji sa civilnim strukturama ispuniti obavezu koju je država preuzela od međunarodne zajednice.”

Istovremeno Stanković je potvrdio da se nedavno sreo sa članovima porodice haškog optuženika Mladića.

“Susreto sam se u Ministarstvu odbrane sa suprugom i sinom generala Mladića ali detalje ne mogu da vam saopštim.”

Stanković je takođe istakao da je bilo propusta u radu obaveštajno-bezbednosnog sektora i da je kao posledica toga usledilo stavljanje pod njegovu kontrolu Vojno-obaveštajne agencije i Vojno-bezbednosne agencije, te da će o tome naredne nedelje biti raspravljeno na sednici Vrhovnog saveta odbrane. Povodom informacije da je moguće formiranje zajedničkog tima haških i ovdašnjih istražitelja kako bi se ubrzo proces Mladićevog hapšenja, Stanković u izjavi za naš program ističe da nije upoznat sa tom idejom. Imajući u vidu da je slična formula dala rezultate u hapšenju hrvatskog generala Ante Gotovine, Stanković o ovoj ideji kaže:

“Sve ono što je dobro da se odradi mi nemamo razloga da ne radimo u tom pravcu. Ali, kažem, u svakom slučaju tek nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost videćemo u kom pravcu će ići dalje naše aktivnosti.”

Savetnik predsednika Srbije za odnose sa Haškim tribunalom Jovan Simić, zamisao o formiranju zajedničkog tima istražitelja smatra doborom idejom.

“Taj protok informacija apsolutno mora da se digne na jedan viši nivo ako mislimo da nešto stvarno uradimo, da bi to imalo neku svoju materijalizaciju. To je jedini način. Ovako, dok ja vama javim, dok se meni javite, dok se mi uskladimo od toga, uvek prođe vreme i uvek je situacija da se neko dislocira, kao što oni tvrde da se Mladić stalno kreće i da je to vrlo problematično. Ovako ako bi bilo operativno jedno telo mislim da bi to ipak imalo nekog izgleda na uspeh.”

Istovremeno za načenika uprave MUP Srbije za ratne zločine od 1. januara ove godine postavljen Slobodan Borisavljević koji je u vreme Slobodana Miloševića zauzimao visoke funkcije u srpskoj policiji i bio upoznat sa mnogim zločinima koja je ta policija počinila. Između ostalog, Borisavljević je bio zamenik šefa kabineta nekadašnjeg načelnika Resora javne resora Vlastimira Đorđevića, koji je u bekstvu od 2001. godine nakon što su otkrivene hladnjače pune leševa Albanaca sa Kosova, a zbog čega ga traži Haški tribunal. Prema svedočenju bivšeg policijskog kapetana Draga Karleuše, koji je vodio istragu o hladnjači i masovnim grobnicama u Batajnici i Petrovom Selu, Borisavljević je bio upoznat sa počinjenim zločinima jer je prisustvovao sastanku na kome je Vlastimir Đorđević predočio uputstva za takozvanu asanaciju terena, koje je prethodno dobio od Slobodana Miloševića, Radomira Markovića i Vlajka Stojiljkovića. Vojno-policijski analitičar Aleksandar Radić na pitanje šta se može očekivati od čoveka koji je skrivao saznanja o počinjenim zločinima ovako odgovara.

“Gospodin Borisavljević, bez obzira na detalje iz prethodne karijere koji ga dovode u vezu, barem sa ćutanjem u vezi ratnih zločina, tim je više kompetentan da zna šta se dešavalo i na njemu je zapravo izbor da li će da ispunjava zadatke onako kako se to od njega očekuje ili je to pasivan nastavak pokušaja da se održi kontrola nad sistemom od strane bivših političkih moćnika. Nije problem šta se očekuje od šefa i uprave za ratne zločine, to je već definisano u inostranstvu. Zahtev je jasan, rešite slučaj Ratka Mladića. Sve ostalo je već predmet moguće trgovine, moguće političke procene.”
XS
SM
MD
LG