Dostupni linkovi

Romi i Aškalije podržavaju nezavisnost


Politički predstavnici Roma i Aškalija na Kosovu zatražili su da se uključe u Pregovarački tim Prištine za razgovore o statusu. Ovakav zahtev predstavili su u Prištini na okruglom stolu “Finalni status Kosova i polozaj romske i aškalijske zajednice”, u organizaciji Centra za međunarodnu integraciju.

Predsednik Ujedinjene partije kosovskih Roma, Had zi Zuljfi Merdža, izjavio je kako je stav Roma i Aškalija da se razgovori o statusu moraju završiti nezavisnošću Kosova i da te zajednice dobiju aktivnu ulogu u tom procesu:

“Mi kosovski Romi zalažemo se za nezavisnost Kosova i angažujemo se da Kosovo bude zajednica ravnopravnih građana.”

Inače, prema podacima Centra za međunarodnu integraciju, na Kosovu je pre rata živelo oko 160.000 Roma i Aškalija, a danas ih je ostalo oko 50.000.

Baškim Ibisi, predstavnik Centra, kaže da Romi i Aškalije ne žele da budu ignorisani u trenutku kada se razgovara o statusu, a ni posle rešenja:

“Tražimo da se u budućem ustavu tretiramo kao konstitutivan narod. Tražimo da se romski jezik uči u sredinama u kojima žive Romi. Podržavamo proces decentralizacije i formiranje novih opština u kojima žive ove zajednice.”

Ibisi je naglasio kako su to zahtevi koji su predati delegaciji Kosova za pregovore o statusu i međunarodnim predstavnicima.

Na ovom skupu, kojem su prisustvovali i predstavnici UNMIK-a i Vlade Kosova, pored političkih stavova istaknuto je kako se romska i aškalijska zajednica suočavaju sa mnogim problemima, od kojih su najveći socijalno stanje i školstvo. U tom pogledu kao najveći problem istaknuto je postojanje kampova u kojima gotovo sedam godina žive pripadnici romske i aškalijske zajednice.

Često su međunarodni i kosovski zvaničnici isticali kako je postojanje kampova sramota za Kosovo. Slično je i ovoga puta izjavila predstavnica UNMIK-ovog odeljenja za zajednice Patricija Varin:

“To će biti sramota za celu međunarodnu zajednicu i Kosovo sve dok se ne reši školovanje dece iz ovih zajednica i dok se ne zatvore izbeglički kampovi.”

Potpredsednik Vlade Kosova, Adem Saljihaj, izjavio je kako je Vlada radila na mnogim programima za unapređenje položaja zajednica na Kosovu, ali da još uvek nema potrebnog napretka:

“Mozemo ići napred samo ako iza sebe ostavimo prošlost. Slobodno i nezavisno Kosovo je najbolje rešenje za sve. Sada se već zna da je Kosovu mesto u Evropi, jer ćemo samo tako moći da realizujemo ideale slo bode, demokratije i jednakosti.”
XS
SM
MD
LG