Dostupni linkovi

Utiče li Beograd na pregovore o referendumu?


Predstavnici srpske vlasti koji su krajem prošle nedjelje glatko odbacili inicijativu crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića o organizovanju razgovora Beograda i Podgorice o postreferendumskim odnosima dvije države, posljednjih su dana intenzivirali iznošenje stavova o referendumskim uslovima u Crnoj Gori. Osim nastavka priče o državljanima Crne Gore koji su građani Srbije, insistira se na apsolutnoj većini prilikom donošenja referendumske odluke.

Predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da se odluka o nezavisnosti može donijeti jedino uz saglasnost Srbije, a predsjednik Skupštine Srbije i Crne Gore, Zoran Šami, da Državna zajednica mora da opstane, uz obrazloženje da je jedini međunarodno priznati pravni subjekat, dodajući, da do formiranja novih država ne bi bilo nikakvih stranih ulaganja. Dio opozicije, posebno Srpska narodna stranka koja je u više navrata pozivala srpsku vlast da zaštiti svoje legitimne interese u Crnoj Gori, zadovoljna je što su oni to konačno i učinili. Potpredsjednik te stranke Novica Stanić:

„Ako bi jedna od 52 države, koliko ih ima u Sjedinjenim Američkim Državama, odlučila da se otcijepi, odnosno da raspiše referendum, ne vjerujem da bi onih 51. ćutale. Jedino se u ovoj našoj Državnoj zajednici, koja ima samo dvije članice, traži da država Srbija ćuti, dok crnogorska vlast priprema ratni referendum. Ako ništa drugo, u Crnoj Gori živi 32 posto Srba i to je dovoljan razlog da vlasti Srbije moraju da budu aktivni sudionik, da kažem, u tom procesu“.

Visoki funkcioner Narodne stranke Dejan Vučićević smatra da je bilo očekivano da Srbija neće stajati po strani u referendumskoj kampanji:

„Mi moramo poći od činjenice da se radi o državi članici Državne zajednice, zajedno sa Crnom Gorom, i van svake sumnje je da treba očekivati da će oni davati neka svoja mišljenja i sugestije na ono što će se dešavati ovdje.“

U vladajućoj koaliciji nijesu iznenađeni. Prema riječima potpredsjednika Dragana Kujovića nakon što su srpske vlasti ipak prihvatile da će referenduma biti, pokrenuli su kampanju pritisaka za što rigoroznije uslove, kako bi se osporio projekat crnogorske nezavisnosti:

„Pošto nijesu uspjeli da u tom smislu utiču na Evropsku uniju, sad pokušavaju da u domaćoj javnosti i kod domaće javnosti unesu konfuziju i da siju zablude i lažna obećanja, tipa – opstaće Državna zajednica jer je to interes građana i tome slično.“

Što se tiče plašenja građana Srbije od strane tamošnje vlasti o uskraćivanju njihovih prava u nezavisnoj Crnoj Gori, Kujović kaže:

„Građanima Srbije neće niko uskratiti ona prava koja danas imaju, prije svega imovinska, u Crnoj Gori i ne treba ih plašiti, kao ni građane Crne Gore sa nečim što oni već puštaju u promet kao manipulativnu priču.“

Za razliku od vladajuće kaolicije, koja nije zabrinuta zbog miješanja zvaničnika Srbije u predreferendumski proces u kojem je trenutno u fokusu dogovor vlasti i opozicije uz posredovanje evropskog zvaničnika Miroslava Lajčaka oko uslova za referendum, Krsto Pavićević, predsjednik Građanske partije, oprezan je:

„I mi imamo određene greške po tom pitanju i čini mi se da prilično lagano uzimamo sve te izjave beogradskih zvaničnika, s jednom dozom lakoće, saopštavajući maltene da je sve sigurno i da nema nikakvih problema. Premo tome, mislim da to iziskuje malo veću mobilnost crnogorskih independističkih snaga, pozornost i, prije svega, zajedničku akciju u samoj referendumskoj kampanji. Ovako kako sad nastupamo, bojim se da ćemo imati dosta problema prilikom održavanja referenduma.“

Za razliku od većine prosrpskih opozicionih stranaka, Socijalistička narodna partija, iako smatra da su vlasti u Srbiji sa pravom zainteresovane za referendum u Crnoj Gori sa aspekta brige za očuvanje zajednice sa Srbijom, ne smatra da je dobro da se zvanični Beograd miješa u predstojeći proces. Portparol Socijalističke narodne partije Miomir Vojnović:

„Tokom eventualnog referendumskog procesa smatramo da nema potrebe da se partije i političari iz Srbije direktno uključuju u kampanju. Sa druge strane, to ne znači da tamošnje partije iz vladajuće strukture koje se zalažu za zajedničku državu ne treba jasno da stave do znanja da je njihov interes, odnosno interes Srbije, da Srbija i Crna Gora budu u jednoj zajedničkoj državi.“
XS
SM
MD
LG