Dostupni linkovi

Pravna bitka za životna prava


Više od 150 decertifikovanih policajaca iz BiH, nakon neuspješnih pregovora sa Visokim predstavnikom, nastavljaju proteste i štrajk glađu. Kažu da neće odustati od zahtjeva da se provede revizija odluka po kojima ih je međunarodna policija u BiH prije više od tri godine ostavila bez dozvola za rad.

Prema ocjeni tadašnjih međunarodnih snaga, oko 600 bh. policajaca ne može obavljati ovaj posao zbog sumnje da su počinili ratni zločin, nedovoljne stručne spreme ili kršenja ljudskih prava. Ove odluke u Vijeću sigurnosti UN-a su ocijenjene kao neopozive.

Predsjednik Udruženja decertifikovanih policajaca Federacije, Ramo Sulić ističe da su dokazali da su odluke međunarodne policije pogrešne i nelegitimne:

“Ne znam kakvu bi više poruku trebalo uputiti nakon tri godine i, evo, ušli smo u četvrtu kalendarsku godinu pravne borbe, gdje smo uspjeli snagom argumenata čak na najvišem nivou, to je bila kruna svih ovih naših napora, na nivou Venecijanske komisije dokazati da je država BiH povrijedila vlastiti ustav i evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u našem primjeru, a Venecijanska komisija potvrdila je također da su Ujedinjene nacije krišile temeljna prava i slobode u BiH. Naši zahtjevi su, znači, ostali isti od prvog dana i odnose se na bezuvjetnu i hitnu reviziju certifikacijskog procesa i na povrat u radni odnos suspendiranih službenika, svih nezakonito decertificiranih bh. policajaca.”

Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, ponovio je da je pred Vijećem sigurnosti apelovao da se riješi ovaj problem, za koji su, pored UN-a, odgovorne i vlasti BiH.

Sa kolegama iz Federacije, u štrajk glađu i proteste u Sarajevu stupili su i policajci iz RS-a bez dozvole za rad. Bivši komandir jedinice za podršku policije iz Banje Luke Dušan Savanović kaže da mu je međunarodna policija prije tri godine oduzela dozvolu za rad, ali i mogućnost drugog zaposlenja:

“Gdje da nađem kad mi piše da ne mogu da radim nigdje gdje se sprovodi zakon? A to je jedino što znam raditi, drugo ništa ne znam raditi. Rekli su mi da ne poštujem ljudsko dostojanstvo - i to je to.”

Standarde po kojima je međunarodna policija, pod poktroviteljstvom UN-a, određivala ko može a ko ne može biti policajac u BiH nije zadovoljio ni Nenad Starčević iz Doboja. I on, i oko 600 stotina njegovih kolega, još uvijek ne zna šta su skrivili izbog toga ostali bez posla:

“Ja zaista ne znam šta sam ja uradio da ne mogu više da radim u policiji.” Suđenje nikakvo nije provedeno, ništa. Pa, ja nikad u životu nisam imao saobraćajni prekršaj, a ne disciplinski postupak, ili ne daj Bože krivični. To je, ljudi, nevjerovatno. Evo, četvrta je godina kako mi tražimo da nam neko kaže šta smo mi uradili. Uopšte nisam imao otpusno pismo IPTF-a, nego je stigao nekakav spisak ljudi gdje stoji da mi imamo zabrinjavajuću prošlost. Da li je to predratna prošlost, ratna prošlost? Mi stvarno ne znamo šta je. Četiri godine mi tražimo da neko kaže šta smo mi uradili. Ja sam bio inspektor na suzbijanju kriminaliteta u Centru javne bezbjednosti Doboj.-”

Iz dva entitetska udruženja najavljuju ujedinjavanje u jedano udruženje decertifikovanih policajaca BiH, ali i krivične prijave protiv tročlanog predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara, Adnana Terzića, jer su se oglušili na odluke Venecijanske komisije. Podršku decertifikovanim policajcima dale su i kolege iz Unije samostalnih sindikata policije Federacije BiH.
XS
SM
MD
LG