Dostupni linkovi

LOS ANDJELES


Svemirska kapsula "Stardast" sa prassinom komete iz vremena nastanka Sunccanog sistema, bezbedno je u nedelju sletela u pustinju Juta posle sedmogodissnjeg putovanja svemirom. Kapsula je uletela u zemljinu atmosferu brzinom od 46.440 kilometara na sat, ssto je najvecha brzina objekta koji je ccovek napravio ikada zabelezzena, a trebalo joj je 13 minuta da sleti u udaljenu vojnu bazu u drzzavi Juta.
Misija "Stardast" (Zvezdana prassina), koja che omoguchiti nauccnicima da prvi put prouccavaju uzorke kometa, poccela je 1999. godine i tri puta je obissla Sunce i otissla na pola puta do Jupitera kako bi prikupila ccestice komete Vajld.
Veruje se da su komete ostaci procesa formiranja planeta i nauccnici se nadaju da che im prassina koja je prikupljena pruzziti neke tragove o poreklu solarnog sistema starog 4,5 milijardi godina.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG