Dostupni linkovi

BEOGRAD


Predsednik Medjunarodne komisije za Balkan, bivsi italijanski premijer Ðulijano Amato ocenio je da je najveci problem Srbije suocavanje sa cinjenicom da “velika Srbija” ne moze da postoji, kao i prihvatanje manjih granica u buducnosti.
“To je najveci teret pregovora o buducem statusu Kosova”, ocenio je Amato u intervjuu TV mrezi jugoistocne Evrope, prenosi B92. On smatra da je trenutno najsmislenije resenje nezavisnost Kosova, isticcucci medjutim da Pristina ne sme jednostrano da proglasi nezavisnost, vecc o tome mora da razgovara sa Srbijom. Resenje koje nudi Srbija „vise od autonomije, manje od nezavisnosti”, Amato opisuje kao nerazumljivo i ambivalentno.
„Mislim da je potrebno izmisliti jos nesto sto bi bilo prihvatljivo za sve. Nesto sto bi stvorilo specijalne odnose Srbije i Kosova i mozda Crne Gore, ukoliko ona postane nezavisna”, kazao je Amato.
On smatra da se primjer zemalja Beneluksa moze primeniti na region uz dodatak nekih elemenata.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG