Dostupni linkovi

Uhapšen viceguverner Simić


Viceguverner Narodne banke Srbije Dejan Simić uhapšen je 11. januara u svom stanu zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 100.000 evra. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da je zajedno sa Dejanom Simićem uhapšen i direktor Socijalističke partije Srbije Vladan Zagrađanin; jedan zbog primanja, drugi zbog davanja mita. Dejanu Simiću je nakon saslušanja u prisustvu tužioca i njegovog advokata određen pritvor, pred istražnim sudijom trebalo bi da se nađe u petak, a prvu zvaničnu potvrdu hapšenja dao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić:

“Za Vladu Srbije borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i uspostavljanja pravne države pre svega je vitalni interes zemlje. I policija će u ovom velikom poslu ispuniti svoj deo obaveza. Kako svi moraju biti jednaki pred zakonom tako i svi koji su se ogrešili o zakone moraju biti privedeni pravdi i tu neće biti zaštićeni.”

Advokat Dejana Simića Sava Anđelković tvrdi da ne postoje dokazi da je njegov klijent kriv za ugovaranje i primanje mita i najavljuje žalbu na rešenje o pritvoru:

“Gospodinu Dejanu Simiću stavlja se na teret da je navodno ugovarao mito od jedne banke da akcionari te banke daju mito da njihova banka ne ide u stečaj i da dobije licencu za rad. Odredbe krivičnog postupka izričito zabranjuju da organi koji vode krivični postupak daju informacije o kretanju krivičnog postupka a najmanje iz predistražnog postupka. Ali gospodin Jočić je zloupotrebio položaj i ovlašćenje i dao za javnost informaciju u kojoj tvrdi da navodno postoji osnovana sumnja, a takav dokaz uopšte nije izveden prema činjeničnom stanju.”

Čelnici Socijalističke partije Srbije za sada ne oglašavaju povodom hapšenja svog direktora Vladana Zagrađanina.
Tridesetosmogodišnji magistar pravnih nauka Dejan Simić je funkciju viceguvernera počeo da obavlja 10. septembra 2004. godine. Narodna banka Srbije saopštila je da još ne raspolaže zvaničnim informacijama o razlozima zbog kojih je viceguverner zadržan u pritvoru, ali da je ubeđena da će istražni i pravosudni organi nepristrasno i objektivno utvrditi sve relevantne činjenice. U saopštenju i ističe da je Simić veoma odgovorno obavljao posao kontrole bankarskog sektora, na kojem je bio suočen sa interesima raznih finansijskih grupa i pojedinaca.

Advokat Dejana Simića Sava Anđelković kaže da je njegov klijent žrtva pretpostavljenog sukoba ministra finansija Mlađana Dinkića i guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića, vezanog za raličito mišljenje u pogledu toga da li treba i u 2006. godini postici aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tada je guverner bio neobično oštar:

“Ja mislim da je prilično jeftino da se koriste neki politički razlozi a da se odugovlači sa zahtevom. MMF ne može ni da razmatra pitanje novog aranžmana jer do sada još nije stigao formalni zahtev od strane Srbije ili Crne Gore."

Zato advokat Sava Anđelković i tvrdi:

“Ima nečeg trulog u državi Danskoj. Dejan Simić je jedna vrsta ‘kolateralne štete’ a tu se puca na instituciju Narodne banke i na guvernera Narodne banke, jer gospodin Dejan Simić izjavom ministra policije je praktično osuđen, a ako bude izveden na sud, sud samo treba da izvrši giljotinu.”
XS
SM
MD
LG