Dostupni linkovi

Još jedan rok istekao?


Prema Julijanskom kalendaru, Nova godina pada 13. januara, što je bio "poslednji" u nizu rokova za predaju Mladića, koji su mediji u Srbiji, pozivajući se anonimne vladine i zvanične izvore, više puta od letos ponavljali, navodi britanska agencija, a prenosi Beta. U decembru 2005. u medijima je objavljivano da postoji mogućnost da Mladić bude uhapšen do 1. januara - bilo po Gregorijanskom bilo po Julijanskom kalendaru.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus potvrdio je da je Vlada dala "striktnu naredbu Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Ministarstvu odbrane SiCG da zajednički rade na lociranju haškog optuženika Ratka Mladića. U intervjuu za "Blic" od petka, Labus je ocenio kako je realno očekivati da pregovori sa Evropskom unijom (EU) budu prekinuti zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom, jer su probijeni svi rokovi i "svet je izgubio strpljenje".

"Dobra je vest da više nema rokova, loša je vest da smo sve rokove propustili", rekao je Labus i dodao da će u februaru biti poznato da li će biti nastavka pregovora sa EU, kada u Beograd dođe predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso.

Jedan zapadni diplomata nedavno je izjavio da Srbija greši ako misli da će se Zapad "umoriti" od zahteva da se Mladić nađe na optuženičkoj klupi i da neće prezati od obnavljanja međunarodne izolacije Srbije.

Vlada Srbije u četvrtak je osnovala Savet za nacionalnu bezbednost, koji će se, u koordinaciji sa Nacionalnim savetom za saradnju sa Haškim tribunalom, baviti uz ostalo i pitanjima ispunjavanja međunarodnih obaveza SCG prema ovom sudu. Savet čine predsednik i premijer Srbije, te drugi najviši zvaničnici srbijanske Skupštine, Vojske, MUP-a, Bezbednosno-informativne agencije, te ministarstava pravde i spoljnih poslova.

*****

Portparol Haškog tribunala Florans Artman izjavila je u četvrtak da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi u objektima pod zaštitom dela vojne obaveštajne službe SCG i da se, kako je kazala, može dovesti u Hag za 48 sati. S druge strane, iz Ministarstva odbrane SCG ponavljaju da se u Vojsci vrše provere i da dosadašnje potrage za Mladićem nisu dale rezultate.

Mladić je u Srbiji, sve naše informacije ukazuju na to i on se ne krije u šumi već u objektima pod zaštitom dela voje obaveštajne službe, kaže portparol Haškog tribunala Florans Artman. Ona dodaje da ovdašnje vlasti nikada nisu ni pokušale da ga uhapse. Kada se u vašoj javnosti govori o hapšenju Mladića, kaže Artman, vaše službe ga samo pozovu na čaj. Mladić se može dovesti u Hag za 48 sati ali za to ne postoji politička volja i vaši državni organi ne rade ništa po tom pitanju, naglašava.

Nikada nije postojao bolji politički momenat za hapšenje i izručenje Ratka Mladića, pa stoga tvrdnje da bilo ko iz bilo kog razloga kalkuliše sa ovim pitanjem nisu tačne, kaže Za Radio Slobodna Evropa predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, ali i upozorava:

“Ja ne sporim niti nikada ne bi hteo da kažem da pojedinci iz Vojske, a posebno iz vojno-bezbedonosnih struktura nisu bili ili nisu u komunikacji sa Ratkom Mladićem. I naša saznanja govore da su neki pripadnici Vojske, aktivni oficiri, bili u komunikaciji sa Mladićem i to mora da se ispita. To podrazumeva da se mora suziti manevarski prostor za mrežu koja skriva, štiti i čuva Ratka Mladića.”

Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore već duže vremena sprovodi konkretne akcije kako bi utvrdilo da li delovi Vojske i posebno bezbednosne službe pružaju pomoć haškim optuženicima, naglašava potparol Ministarstva odbrane potpukovnik Zoran Puhač:

“Dosad su sve te akcije pokazale da se ni Ratko Mladić niti bilo ko od haških optuženika ne kriju u vojnim objektima, niti ima ozbiljnih indicija da mu se pruža bilo kakva podrška ili pomoć od nekog dela sistema odbrane Srbije i Crne Gore. Mi sve informacije koje Tribunal dostavlja detaljno analiziramo i proveravamo istog trenutka kad su stigle.”

Iznenađen sam tvrdnjama portparola Haškog tribunal Florans Artman da u Srbiji nema političke volje da se Ratko Mladić uhapsi i izruči, kaže za naš program ministar pravde u Vladi Srbijie Zoran Stojković i to ovako obrazlaže:

“Posle ovoliko obezbeđenja odlaska u Hag osumnjičenih za ratne zločine, reći da Vlada nema politčke volje je, najblaže rečeno, iznanađujuće. Mi sve preduzimamo kako bi locirali generala Mladića i kada se to bude uradilo, ako on bude dostupan ovim organima, budite sigurni da će on biti u Hagu.”

Haški tribunal takođe traži zdravstveni karton Ratka Mladića, a Florans Artman naglašava da se ovaj haški opužtenik lečio u mnogim mestima, pa i u Beogradu, te da je i to dokaz da ga je država krila. Ovim povodom Vojno-medicinska akademija u Beogradu izdala je sopštenje u kojem se navodi da poseduju medicinsku dokumentaciju o lečenju Ratka Mladića iz novembra 1997. godine, a o zahtevu Tribunala da se prosledi Mladićev zdravstveni karton Rasim Ljajić kaže:

“Mi ćemo pokušati da dođemo do bilo kakve dokumentacije iz svih medicinskih ustanova gde se Mladić lečio i to ćemo proslediti Tribunalu.”
XS
SM
MD
LG