Dostupni linkovi

Tribunal zatražio garancije iz Moskve


Mirjana RAKELA, Radovan BOROVIC

Slobodan Miloševič je krajem prosinca zatražio od sudskog vijeća da mu tokom novogodišnjih blagdana dopusti odlazak na liječenje u Moskvu, uz obećanje da će do nastavka suđenja ponovno biti u Hagu. Njegovi odvjetnici su u službenom podnesku zatražili njegovo privremeno oslobađanje, no napisali su da je u tijeku dobijanje garancija od vlasti u Moskvi. O tome za Radio Slobodna Evropa glasnogovornica Haškog suda Aleksandra Milanov:

„Sud je primio zahtjev od advokata koje je Tribunal imenovao za pomoć Slobodanu Miloševiću, dakle, od gospodina Stivena Keja i Džilijen Higins, da Miloševića privremeno pusti na slobodu da bi otišao u Rusku Federaciju da primi medicinsku njegu. Tribunal je takođe primio odgovor od Tužilaštva u kome se oni protive. Tribunal je na osnovu toga, odnosno Sudsko vijeće, izvelo jedan nalog u kome zahtijeva od odbrane da dostavi sve dodatne materijale koje oni namjeravaju da podnesu u okviru tog zahtjeva za privremeno puštanje na slobodu, uključujući i garancije od Ruske Federacije. I poslije tog datuma će Sudsko vijeće da odluči o zahtjevu.“

Ruski politički analitičar Sergej Romanenko ističe da ne zna da li službena Moskva razmatra mogući zahtjev haškog optuženika i da li bi se moglo dogoditi da Kremlj pruži tražene garancije. No upozorava da bi to moglo dodatno otežati odnose Rusije sa jedne i EU i Sjedinjenih Američkih Država sa druge strane. Po Romanenkovom mišljenju, u cijeloj priči jedino bi Milošević mogao imati koristi:

„ Ovaj boravak gospodina Miloševića ne ide u korist Rusiji i prije će ona snositi punu odgovornost, a mislim da nema nikakve garancije da će se on vratiti u Hag. I to bi bio još jedan od problema u veoma kompliciranim odnosima Rusije sa EU i Sjedinjenim Državama. Nisam siguran da to odgovara pravim interesima Rusije. I osim toga, povodom kontakata oko Miloševićeve sudbine Rusi bi uspostavili odnos sa Tribunalom i na neki način bi, htjeli ili ne, priznali ovaj sud.
Osim toga, to ne bi poboljšalo ni odnose Rusije sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Albancima na Kosovu. To je veoma važno uoči pregovora oko Kosova. Inače je trenutak kada Rusiji treba politika slobodnih ruku u okviru svih strana uvučenih u sukob. Milošević se može pretvoriti i u veoma negativni činilac, odnosno faktor unutrašnje politike Rusije, jer i sada imamo jačanje nacionalističkih snaga, a u njihovoj svijesti Milošević je takozvana borba protiv muslimana i katolika. I njegova antidemoktatska unutrašnja politika je značajan simbol.
Ja bih dodao da je Milošević prije svega političar i politički čovjek i ova njegova molba, bez obzira na zdravstveno stanje, ima političku podlogu. I on, osim ovih unutrašnjih stvari u Srbiji, ponovo pokušava igrati staru igru i koristiti takozvanu majku Rusiju, radi svojih ciljeva i pokazati Tribunalu da ima saveznika.“

Miloševićevi odvjetnici bi do 18. siječnja trebali predati Sudskom vijeću, pod presjedanjem suca Patrika Robinsona, dopunjeni zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu njihova branjenika radi liječenja, koji bi trebao sadržavati i garanciju ruske vlade da će se Milošević vratiti u Hag, gdje je nastavak suđenja zakazan za 23. ovog mjeseca.

*****

Pravni tim Slobodana Miloševića u Beogradu za sada je bez komentara na eventualnu odluku sudskog veća, pravadajući to čekanjem garancija ruske vlade. Međutim, nekadašnji prijatelj suda, u procesu protiv Miloševića, Branislav Tapušković ne isključuje mogućnost da se Miloševićevom zahtevu izađe u susret.

Ako su garancije ozbiljne i ako je zaista potrebno ispitati zdravstveno stanje, moguće je da sud donese odluku o privremenom puštanju Slobodana Miloševića na lečenje u Moskvu, procenjuje za naš program advokat Branislav Tapušković, koji je zajedno sa sadašnjim Miloševićevim nametnutim branicom Stivenom Kejom bio takozvani prijatelj suda na samom početku procesa:

“Bez obzira na to što je jedan takav zahtev prvi put postavljen, on zaslužuje pažnju i o tome bi trebalo da se sud izjasni. Na kraju krajeva, ja sam uvern da je moj kolega Kej, koji je zajedno samnom u ono vreme radio kao prijatelj suda, mogao da nađe valjane razloge da se to obrazloži i eventualno bude ozbiljno razmtrano od strane pretresnog veća. Ako su garancije ozbiljne i ako je potrebno ispitati njegovo zdrvstveno stanje, zašto to možda ne bi bilo i dopušteno. U svakom slučaju, to je na pretresnom veću da odluči. Ja mislim da će se on ozbiljno pozabaviti tim pitanjem.”

Slobodan Milošević je sredinom decembra zatražio da mu bude omogućeno da zimsku pauzu u Tribunalu provede u Moskvi i da bi se podvrgnuo medicinskom tretmanu. Sudsko veće Haškog tribunala do 18. januara će čekati garancije Rusije za privremeno puštanje Miloševića na slobodu. Pravni savetnik Miloševića advokat Zdenko Tomanović nije mogao da komentariše ishog zahteva za privremeno puštanje, uz obrazloženje da je potrebno sačekati garancije koje se očekuju od ruske vlade:

“Mi sada čekamo dobijanje garancija i ja ne bi želeo u ovom trenutku, pre nego što te garancije stignu, da se izjašnjavam o toj proceni jer u ovom trenutku sudsko veće još nema kompletan materijal podoban za odlučivanje povodom zahteva pre dobijanja garancija. Zavisno od sadržaja tih garancija, onda bi tek mogao da dam svoju procenu, ovako bi prilično neozbiljno da o tome prosuđujem."

Kakva bi sa pravnog i bezbednosnog stanovišta mogla biti odluka Tribunala ako ruske vlasti dostave određene garancije Haškom sudu? Biljana Kovačević-Vučo iz Komiteta pravnika za ljudska prava:

“Što se tiče pravnog aspekta, nigde nije predviđena situacija da neko ko je bolestan da ide na lečenje u određenu zemlju i to je nešto o čemu sudija i sudsko veće odlučuju na osnovu svih okolnosti slučaja. Bez obzira koliko to da ljudski da izgleda i kako to ljudima da izgleda, činjenica je da je on optuženik za najteže zločine protiv čovečnosti, činjenica je da do dana današnjeg on nije priznao Haški tribunal u punom svojstvu, činjenica je takođe da su u pogledu njega povedeni izvesni presedani u pogledu odbrane i u tom smislu njegov zahtev da se pusti da se leče u Rusiju mi se čini kao jedna vrsta izrugivačke provokacije sudu.”

Pravni savetnik Slobodana Miloševića Zdenko Tomanović ne veruje u tvrdnje da se haški begunac Vlastimir Đorđević, koga Hag tereti za zločine nad kosovskim Albancima, krije u Rusiji i da bi to moglo uticati na pozitivan ishod sudskog veća. Sličan stav ima i nekadašnji prijatelj suda u Hagu Branislav Tapušković:

“Pa, ja ne mislim da to ima nekog značaja, jer se očekuje pre svega, koliko sam ja rezumeo po onome što piše štampa, da garantuje država. Dakle, tu se spominje čak i Putin. Ustvari, Duma je podnela taj zahtev koliko sam ja razumeo i očekuje se neka odluka, sad, tačno ne znam od koga. U svakom slučaju, iza toga bi morala da stane država Rusija. Kako će to biti procenjeno i da li to sad može biti uvaženo, ja uvek polazim od toga da sud takve zahteve ozbiljno razmatra, pa će ihproceniti.”
XS
SM
MD
LG