Dostupni linkovi

Čemu napad Crkve na vlasti u Vojvodini?


Pismo patrijarha Pavla je autentično, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Dušan Stokanović, šef Informativne službe Srpske pravoslavne crkve. Predsednik Pokrajinskog izvršnog veća Bojan Pajtić, međutim, još uvek ga nije dobio.
Sam Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata i predsednik jednog od vojvođanskih skupštinskih odbora, kaže da je, čitajući sadržaj pisma na web sajtu Srpske pravoslavne crkve, najpre verovao da je reč o kakvom pokušaju nekog kompjuterskog hakera jer mu se činilo nemogućim da patrijarh poimence navodi ime jednog političara kao odgovornog:

“Mislim da je to jedan čudan presedan i zaista me interesuje da čujem pojašnjenje o čemu se tu zaista radi. Sama poruka tog pisma je zaista odsta čudna, jer mi u Skupštini i Izvršnom veću AP Vojvodine nismo upoznati s tim da postoji organizovana hajka ili kampanja protiv hramova ili sveštenstva, ili vernika Srpske pravoslavne ckve. Štaviše, gde god se okrenete na ulici videćete da se gradi neki novi hram Srpske pravoslavne crkve. I to je jedina crkva, praktično, na teritoriji Vojvodine koja gradi hramove u svakom mestu.”

Navode iz patrijarhovog pisma o decembarskim događajima u selu Gabovu i skrnavljenju Crkve svetog arhangela Gavrila i izazvanom požaru u manastiru Rakovcu nismo i pored pokušaja uspeli da proverimo kod episkopa sremskog Vasilija. Sociolog religije Mirko Đorđević kaže:

“Nažalost, bilo je napada na pravoslavna groblja, na pravoslavne hramove, i ti su se incidenti događali na mnogim mestima, kao što su se događali sporadično, pa nekako i paraleno oskrnavljenja katoličkog groblja, jevrejskog groblja, napad na protestante, nažalost, toga ima. Držim, međutim, da te dve stvari treba podvajati. Srpska pravoslavna crkva se ne može požaliti da je predmet nekakvog govora mržnje. Ne, sigurno ne može.”

Za razliku od Đorđevića, koji smatra da je Srpska pravoslavna crkva čak i privilegovana u javnosti, Velibor Radusinović iz Demokratske stranke Srbije kaže da i samo patrijarhovo pismo dokazuje da je prekipelo i da nema govora mržnje samo prema toj crkvi, već i većinskom srpskom narodu u Vojvodini:

“Tako da se prosto to uvelo kao nešto što se zove pravo građanstva da vi možete da se izlučujete i da na najružniji način neke svete delove naše istorije, svetle institucije kakva je Srpska pravoslavna crkva kroz vekove za ovaj narod, da na taj način blatite.”

Neuobičajeno je, čak i neprihvatljivo obraćanje patrijarha kada pominje Nenada Čanka, kaže Mirko Đorđević.

“Patrijarh je u tom pismu, ako ga je on pisao, ali ga je on potpisao, bezmalo optužio političkog prvaka u Vojvodini gospodina Čanka da on stoji iza ovakvih incidenata gde se, dakle, tu treba se zabrinuti, jer to nije način opštenja jednog patrijarha, gde uostalom nemam dokaza da gospodin Čanak bilo kojom svojom izjavom, postupkom, činom, stoji iza nekakvog takvog dela niti da ga je bilo na koji način podsticao.”

Uvek sam bio otvoren u svojim iskazima, ali mislim da to nije govor mržnje, kaže Čanak:

“Jer ako neko zaista želi da vidi šta je govor mržnje ne bi bilo loše da na tom istom sajtu Srpske pravoslavne crkve arhipastirsku besedu Amfilohija Radovića, pa će da vidi uživo šta je to govor mržnje.”

Ne mogu sebi da dopustim da se sa njegovom svetošću dopisujem preko medija, izjavio je predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić, a saopštenjem poručio da Pokrajina nema nadležnost u policiji i pravosuđu, te da je “kao sin protojereja i arhijerejskog namesnika Srpske pravoslavne crkve još kao dečak i sam osetio kako izgleda verska netrpeljivost i koliko to može da boli.”
XS
SM
MD
LG