Dostupni linkovi

Australija odbija izručiti Vasiljkovića


Glasnogovornik australskog ministra pravosuđa Brad Burke kazao je da australske vlasti na temelju tjeralice ne mogu izručiti, pa čak ni uhititi Vasiljkovića, koji živi u Perthu. Profesor prava s australskog sveučilišta Peter Bailey rekao je da je tjeralica korak u procesu prema Vasiljkovićevu izručenju. Hrvatska bi morala podnijeti formalni zahtjev za izručenjem i pružiti dokaze o počinjenim zločinima kako bi se Vasiljkovića uhitilo i izvelo pred australski sud koji bi odlučio o izručenju, kaže Bailey za AP.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je, na nalog šibenskog istražnog suca, raspisalo tjeralicu za jednim od vođa srpske paravojske tijekom rata u Hrvatskoj, Draganom Vasiljkovićem, medijski poznatijim kao Kapetan Dragan. Interpol će temeljem hrvatskog zahtjeva raspisati i međunarodnu tjeralicu, a ministrica pravosuđa u hrvatskoj vladi, Vesna Škare Ožbolt, najavila je da će Hrvatska temeljem međunarodne tjeralice od Australije zatražiti Vasiljkovićevo izručenje:

''Sada se zna u kojoj državi se on nalazi. Ministarstvo pravosuđa, kao tijelo koje posreduje između pravosudnih tijela u Hrvatskoj i pravosudnih tijela u Australiji, će podnijeti zahtjev za izručenje Vasiljkovića protiv kojeg se u Republici Hrvatskoj vodi kazneni postupak za ratne zločine. Australija može izručiti svoga državljanina u drugu državu u kojoj se vodi postupak protiv njega. Budući da je Dragan Vasiljković optužen za djela ratnog zločina, svaka zemlja koja je članica UN dužna je, ukoliko ne izruči svoga državljanina, zbog pitanja ratnog zločina pokrenuti postupak.''

Šibensko Županijsko Državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik i instruktor specijalaca u sklopu srpske paravojske postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Istragu je vodio šibenski istražni sudac Dalibor Dukić:

''Rješenjem mog suda određeno je provođenje istrage protiv Dragan Vasiljkovića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Ta djela su počinjena u srpnju i lipnju 1991. godine i u veljači 1993. godine. Nakon donošenja tog rješenja, i nakon što je ono većim dijelom postalo pravomoćno, izdan je nalog za izdavanje tjeralice.''

Vasiljkovića se tereti za mučenje zarobljenih hrvatskih vojnika i policajaca u zatvoru u Kninu i u Bruškoj pored Benkovca, i za kršenje Ženevskih konvencija u ratnim operacijama u Glini i Gornjem i Donjem Viduševcu srpnja 1991. godine. Tijekom tih operacija su, prema tjeralici, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili, među kojima i jedan strani novinar.

Vasiljković ima državljanstvo Srbije i Crne Gore i Australije, a živi u Australiji kao učitelj golfa.

Postupak protiv njega obnovljen je nakon pisanja dnevnika The Australian o njemu, za što ih je Vasiljković tužio za klevetu. Rasprava će se održati koncem siječnja. U Hrvatskoj je Vasiljković bio pod istragom za podrivanje i terorističku djelatnost protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske, ali je postupak bio obustavljen temeljem primjene Zakona o općem oprostu iz 1997. godine.
XS
SM
MD
LG