Dostupni linkovi

SNSD traži smjenu Vlade RS


Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik, rekao nam je da SNSD ima potreban broj potpisa za pokretanje ove inicijative:

“Za pokretanje inicijative potrebno je 20 potpisa poslanika i mi ćemo to predočiti odmah iza praznika, to znači 11. januara, vidjećemo koji dan, uglavnom tražiti posebnu sjednicu Skupštine, sa dnevnim redom o izglasavanju nepovjerenja. Imajući u vidu da Vlada nije dobila povjerenje na raznim pitanjima ranije, cijenimo da u tom pogledu ne postoji podrška Vladi.”

Povlačenje dva ključna dokumenta ekonomske politike i budžeta za 2006. godinu iz skupštinske procedure pokazalo je da Vlada RS-a više nema povjerenje i mi u ovakvoj situaciji moramo preduzeti određene korake kako bi se stvari istjerale na čistac, ističe Dodik:

“Moramo pokrenuti inicijativu da se jasno vidi ima li Vlada povjerenje ili nema. Ako nema, onda mora da se rješava pitanje izbora nove vlade. Ako se ne izglasa nepovjerenje, onda je ovo jedna zakulisna igra u kojoj očigledno različiti politički akteri žele daljnu destabilizaciju po svaku cijenu.”

Predsjednik RS-a i Srpske demokratske stranke, Dragan Čavić, najavljenu inicijativu SNSD-a ocjenjuje legitimnom:

“Samo, rušenje Vlade RS-a bez rješenja za uspostavljanje nove je destabilizacija institucija RS-a i cijele RS u vrlo kritičnoj godini. To istovremeno znači i uspostavljanje nove izvršne vlasti. Ja, kao predsjednik RS-a, imam ustavnu obavezu da imenujem mandatara. I neću se igrati s imenovanjem mandatara i spreman sam na kohabitaciju, dakle da imenujem predstavnika sadašnjih stranaka opozicije kojeg oni imenuju, s time da mi moraju da kažu imaju li većinu ili ne.”

Dobar dio partija je spreman da podrži smjenu aktuelne vlade, ali je pitanje da li su sve spremne i da podrže koncept koji je ponudio SNSD oko formiranja nove vlade. Poslanik SDA Tarik Sadović:

“Ukoliko se bude krenulo u formiranje nove vlade, politički lideri treba da sjednu i da dogovore zajednički koncept i da ga onda i zajednički guraju.”
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG