Dostupni linkovi

JERUSALIM


Izraelski premijer Arijel Šaron bori se za život u jerusalimskoj bolnici Hazadah.
U sredu je preživeo teški moždani udar. U četvrtak je podvrgnut sedmosatnoj operaciji nakon koje je saopšteno da je njegovo stanje "stabilno, ali kritično".
Premijerska ovlašćenja u četvrtak ujutro je preuzeo ministar finansija Ehud Olmert kome su lekari odmah zabranili džogiranje.
Bliski istok se priprema za period nakon Šarona koji je na premijerskom položaju bio od 2001.
Likud – stranka čiji je Šaron jedan od suosnivača, ali koju je napustio prošlog meseca, objavila je da ostaje u vladi.
Nešto manje od tri meseca pred parlamentarne izbore, uprkos Šaronovom odlasku najmanje sa političke scene, najpopularnija stranka je Kadima koju je Arijel Šaron osnovao nakon napuštanja Likuda. Istraživanja sprovedena u četvrtak pokazuju da bi ova stranka mogla da pobedi i bez Šarona.
Predstavnici američkog State Departmenta i Bele kuće otkazali su ranije najavljeni odlazak na Bliski istok, ali je u Vašingtonu objavljeno da Sjedinjene Američke Države žele da palestinski izbori budu održani kako je planirano – 25. januara. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je nazvao Arijela Šarona "jakim čovekom koji je imao viziju mira". Predsednik Iraka Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da se nada da će se Šaron, koga je nazvao "kriminalcem Sabre i Šatile", "pridružiti svojim precima".
XS
SM
MD
LG