Dostupni linkovi

VASSINGTON


Americcka Heritidzz fondacija (Heritage) i "Vol strit Dzzurnal" (Wall Street Journal) objavili su godissnji indeks ekonomskih sloboda u svetu, koji je obuhvatio 161 zemlju, ali je Srbija vech trechu godinu zaredom ostala nerangirana zbog nepostojanja pouzdanih podataka o stanju ekonomije. Jedino su joss nerangirani Irak, Demokratska Republika Kongo i Sudan.Prvo i drugo mesto po ekonomskim slobodama zauzeli su Hongkong i Singapur, a treche mesto je, prestigavssi Luksemburg i Estoniju, ove godine zauzela Irska. Medju prvih deset ussli su i Island i Velika
Britanija, koje dele peto mesto, sledi Danska, a zatim i Australija, Novi Zeland i SAD sa jednakim brojem bodova.
Kao najneslobodnije zemlje u ekonomskom smislu ocenjeni su Turkmenistan, Laos Kuba, Belorusija, Libija, Venecuela, Zimbabve, Burma, Iran i Severna Koreja.
Od zemalja regije, najbolje je plasirana Slovenija, na 38 mestu, zatim Hrvatska na 55. Na 56 mestu je Grccka, na 57 Makedonija, Bugarska je zauzela 64, a BiH 74 mesto.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG