Dostupni linkovi

Balkan visoko na listi EU


Za Bosnu i Hercegovinu 2006. godina bit će prekretnica u njenom daljem razvoju, smatra austrijski ambasador u BiH, Werner Almhofer, koji je, između ostalog, pomenuo početak ekspertnih pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, te dolazak novog visokog predstavnika Kristijana Švarca Šilinga. Ukoliko proces reformi bude uspješan, onda će do kraja godine doći i do potpune transformacije Ureda Visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika Evropske unije, procjena je ambasadora Almhofera. Tek, aktuelni pregovori predstavnika osam vladajućih i opozicionih bh. stranaka o ustavnim promjenama predstavlja proces koji bh. građani zaista trebaju:

“Na političarima ove zemlje je da urade svoj posao i da zemlju dovedu bliže Evropskoj uniji, na putu koji više nije san nego realnost. Ovaj napredak ka Evropskoj uniji ima punu podršku Austrije, kao zemlje koje će predsjedavati Evropskom unijom u narednih šest mjeseci. Dakle, može se govoriti o novoj stranici historije BiH. Austrijski političari su do sada više puta spomenuli da je ove godine Zapadni Balkan jedan od prioriteta austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom. Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine i ove regije bit će visoko pozicionirana na devnom redu Evropske unije.”

Ambasador Werner Almhofer najavljuje niz sastanaka na ministarskom nivou, od skupova ministara transporta i turizma, pa do sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije i Zapadnog Balkana u Salcburgu, u martu.

Austrijski ambasador nije želio ulaziti u detalje, ali je napomenuo da je pokrivanje cijele regije sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju jedan od osnovnih ciljeva Evropske unije na ovom prostoru.
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG