Dostupni linkovi

Vlaović optužuje Karića


Tužilaštvo u Novom Sadu podnelo je zahteve za sprovođenje istrage protiv lidera stranke Pokret Snaga Srbije, Bogoljuba Karića zbog sumnje da je poslaniku Demokratske stranke Srbije Miki Vlaoviću ponudio novac za prelazak u redove svoje partije. U Pokretu Snaga Srbije odgovaraju da nisu upoznati sa takvim zahtevom i ocenjuju da Vlada Srbije organizuje medijski linč Karića. Istovremeno, ovakav razvoj događaja otvara pitanje da li se priprema hapšenje jednog od najuticajnijih srpskih tajkuna.

Zamenica predsednika Opštinskog suda u Novom Sadu Milica Novaković potvrdila je da je tom sudu stigao zahtev za sprovođenje istrage protiv predsednika Pokreta Snaga Srbije Bogoljuba Karića, zbog sumnje da je poslaniku Demokratske stranke Srbije Miki Vlaoviću ponudio mito. A nakon što je za govornicom Skupštine Srbije izgovorio da mu je nuđeno 200.000 evra za prelazak u Pokret Snaga Srbije, poslanik Demokratske stranke Srbije Vlaović, na pitanje našeg radija ima li dokaza za te tvrdnje i ko mu je konkretno nudio novac, ovako odgovara:

VLAOVIĆ: Čekajte, ja sam ozbiljan čovek, ne bih ja pričao neozbiljne stvari.

RSE: Da li je Bogoljub Karić razgovarao sa vama ili neko drugi i ko?

VLAOVIĆ: Bogoljub Karić i njegov sin.

RSE: Koji sin?

VLAOVIĆ: Ja ne znam ni kako se zove, crn, lep dečko. Bili su i dva telohranitelja sa njim, u dvoje kola.

RSE: Je li to u Skupštini bilo?

VLAOVIĆ: Ne, kod mene kući.

S druge strane, poslanik Socijaldemokratske partije, stranke koja je partner Karićevog Pokreta Snaga Srbije, Ljiljana Nestorović u izjavi za Radio Slobodna Evropa nudi drugačiju, nezvaničnu verziju susreta Vlaovića i Karića:

"Ono što ja znam iz skupštinskih kuloara jeste da je Mika Vlaović pozvao Bogoljuba Karića na svoju slavu i da je gospodin Karić bio sa gospodinom Kojčićem, takođe poslanikom Demokratske stranke Srbije na slavi kod Mike Vlaovića i da je tamo bilo prisutno čitavo selo. Ono što ja mogu da vam kažem, što znam i što mi je rekao i kolega Kojčić jeste ta situacija. Pod tim okolnostima je došlo do sustreta između gospodina Mike Vlaovića i gospodina Bogoljuba Karića."

Zahtev za sprovođenje istrage protiv Bogoljuba Karića logična je posledica dešavanja u parlamentu i uopšte konstatacije da se Skupština Srbije pretvorila u pijacu, kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković i podvlači:

"Ja sam lično imao prilike da čujem i na televiziji a i u Skupštini poslanika Vlaovića koji je jasno i generalno rekao pred svima da mu je nuđen novac da pređe u stranku. Prema tome, očigledno da se radilo o pokušaju trgovine mandatima ili i završenim trgovinama, što će naravno neki postupak utvrditi. Znam da je pokrenut postupak, ovo je finale koje mene ne iznenađuje."

S druge strane, predstavnici Pokreta Snaga Srbije ocenjuju da je Vlada tvrdnjom da je "Mobtel" sklapanjem ugovora sa kosovskom kompanijom "Mobikos" ugrozio nacionalnu bezbednost, zapravo organizovala medijski linč i optužila Karića za veleizdaju. Funkcioner Pokreta Snaga Srbije Milomir Miladinović:

"Slična je situacija kao u vreme ubistva premijera Srbije gospodina Đinđića. Kad se neko optuži za veleizdaju uvek će se pronaći neko ko će smatrati svojom dužnošću da taj čin izvrši. Znači podstrekivanje javnosti na takav odnos prema lideru Pokreta Snaga Srbije. Naravno ovo su naše procene, nema konkretnih pokazatelja pripreme toga."

Paralelno sa događajima u Srbiji vezanim za Karića, izraelska privatna televizijska stanica Kanal 10 javila je da izraelska policija poseduje dokaze prema kojima je porodica premijera Arijela Šarona primila tri miliona dolara mita u sklopu skandala vezanog za ilegalno finansiranje Šaronove izborne kampanje 1999. godine i to od austrijskog biznismena Martina Šlafa, čoveka kome je Karić prodao Mobtel. Doskorašnji ambasador Srbije i Crne Gore u Austriji Mihailo Kovač kaže da ga ovakva vest u načelnom smislu ne čudi, jer investicioni fondovi nekada ne biraju sredstva da ostvare interese, ali i dodaju da u austrijskoj javnosti za Šlafa nisu vezivane nikakve afere. On naglašava da je Šlaf povučena ličnost koja radi u ime jednog investicionog fonda i bavi se finansijskim transakcijama.

"U austrijskoj vladi nije zastupljen zvanično ni na koji način ni u državnim firmama, ali primer iz Bugarske pokazuje da je vešt trgovac koji u ime tog investicionog fonda kupi prilično jeftino, u ovom slučaju privatnog mobilnog provajdera, da bi ga onda prodao austrijskom Telekomu za znatno skuplje pare."

Ono što je u ovom trenutku izvesno je činjenica da je poslanik Demokratske stranke Srbije Mika Vlaović prvi put javno progovorio da mu je lično Bogoljub Karić ponudio novac i da bi to moglo ukoliko se ispostavi tačnim znatno skratiti put do podizanja optužnice protiv lidera Pokreta Snaga Srbije. Sam Bogoljub Karić, tvrde u njegovoj stranci, i dalje je van Srbije, u Abu Dabiju, ali kako kažu, njegov povratak u zemlju očekuju nakon božićnih praznika. O mogućnosti da se Karić ipak u dogledno vreme ne pojavi u Srbiji, ministar pravde Zoran Stojković kaže:

"Pa doćiće čovek valjda da da izjavu i gotovo, ne vidim tu neki problem. Ako ne dođe, zna se opet drugi postupak."
XS
SM
MD
LG