Dostupni linkovi

PRAG


Počela je u ponedeljak uveče normalizacija snabdevanja Evrope ruskim gasom.
Veliki broj država zapadne i centralne Evrope dobijao je u ponedeljak manje gasa iz Rusije nakon što je Rusija u ponedeljak ujutro ukinula Ukrajini snabdevanje gasom pošto vlasti u Kijevu nisu pristale na zahtev Moskve da gas plaćaju po petostruko višoj, tržišnoj ceni po kojoj ruski gas plaćaju evropske zemlje.
Probleme u snabdevanju gasom prijavile su toko mdana Poljska, Slovačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Rumunija i Moldavija.
Neke od zemalja poput Austrije i Mađarske večeras su objavile međutim da se situacija normalizovala. Ukrajinska štampa je objavila da je predsednik te zemlje Viktor Jučšenko obećao normalizaciju snabdevanja predsedniku Poljske Lehu Kaćinskom (Lech Kaczynski).
Ruski "Gazprom" je tvrdio u ponedeljak da je problem nastao jer je Ukrajina krala gas koji je ta kompanija slala ostalim evropskim državama, dok su vlasti u Kijevu te optužbe kategorično odbacivale.
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su izrazile još u nedelju zabrinutost zbog odluke Rusije da obustavi isporuke gasa Ukrajini. SAD su ocenile da taj potez otvara pitanje "korišćenja energije za ostvarivanje političkog pritiska".
Četvrtina gasa koji koristi zapadna Evropa stiže iz Rusije, a od toga oko 80% preko Ukrajine.
XS
SM
MD
LG