Dostupni linkovi

Počela primjena PDV-a


Obračun i naplatu ovoga novog poreza na državnom nivou kontorlirat će Uprava za indirektno oporezivanje BiH. PDV će se uplaćivati na jedinstveni račun, a očekivanja eksperata su da će ovaj porez državni budžet godišnje ojačati i do 500 miliona KM, prenosi Fena.

Do sada je u BiH registrirano ukupno 29.565 PDV obveznika, odnosno pravnih osoba čiji je oporezivi promet u 2005. prelazio 50.000 KM. Prednosti su PDV-a, između ostalog, što će se njegovom primjenom stvoriti jedinstveni ekonomski prostor, smanjiti korupcija te povećati makroekonomska stabilnost zemlje. To je također porez koji će stimulirati sve one koji rade na formalan način i koji će izjednačiti sve privredne subjekte u državi.

Prema ranijim najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića sve nadležne institucije spremne su za primjenu PDV-a i već su određene marže za trgovce, timovi za monitoring cijena te predviđene sankcije za one koji budu pokušali u novonastaloj situaciji ostvariti ekstraprofit.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) također je istaknula da zbog uvođenja PDV-a ne postoji nikakav monetarni razlog za trajnu inflaciju u BiH i da će nastaviti striktno provoditi postojeći monetarni režim valutnog odbora sa punom deviznom pokrivenošću domaće valute.

Vlada Federacije BiH je na prošloj sjednici u Sarajevu prihvatila Program mjera za ublažavanje posljedica uvođenja PDV-a za najsiromašnije kategorije stanovništva u 2006. godini, koji je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Koliki je značaj PDV-a pokazuje činjenica da je ovu vrstu poreza uvelo oko 150 zemalja širom svijeta, a Francuska ga je uvela još 1954. godine. Inače, Zakon o PDV-u BiH je i u skladu sa Šestom direktivom Evropske unije o PDV-u.
XS
SM
MD
LG