Dostupni linkovi

Kurti: Smeštaj Avganistanaca je humanitarno, ali i pitanje savezništva sa SAD


Kosovo ima SAD za svog glavnog saveznika i nezamenljivog strateškog partnera: Aljbin Kurti
Kosovo ima SAD za svog glavnog saveznika i nezamenljivog strateškog partnera: Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio u utorak, 17. avgusta, da su u toku razgovori sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) oko prihvata i smeštaja avganistanskih civila, te napomenuo da to nije samo humanitarno, već i pitanje bezbednosti i savezništva sa SAD.

Vlada Kosova se, rekao je Kurti, već mesec dana bavi pitanjem prihvata Avganistanaca i dodao da su formirane i radne grupe.

„Kosovo ima SAD za svog glavnog saveznika i nezamenljivog strateškog partnera. Pitanje smeštaja izbeglica iz Avganistana, pored aspekta humanitarne solidarnosti sa naše strane, ima i dimenziju savezništva i partnerstva sa SAD", rekao je Kurti novinarima u Prištini.

Izjava premijera Kosova dolazi dan nakon što je Vlada Kosova odobrila zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova za privremenu zaštitu osoba koje se nalaze u opasnosti od unutrašnjeg sukoba u Avganistanu i koji su zatražili migracionu vizu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

SAD su ranije od Kosova i Albanije zatražile da prihvate neke od avganistanskih civila koji su sarađivali sa međunarodnim snagama.

Još se ne zna koliko Avganistanaca će boraviti na Kosovu dok ne dobiju američke vize.

Ranije je SAD na Kosovu za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila da američka vlada vodi razgovore sa vladom Kosova o tome kako i na koji način Kosovo može da pomogne partnerima iz SAD po pitanju avganistanskih civila.

Mnogi Avganistanci, koji su sarađivali sa međunarodnim snagama strahuju od odmazde talibanskih militanata.

Američki Stejt department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Avganistanaca da se kao izbeglice presele u SAD.

Međutim, oni najpre moraju biti smešteni u neku o trećih zemalja, gde će boraviti od 12 do 14 meseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

XS
SM
MD
LG