Dostupni linkovi

Vučić: 3.000 dinara dodatne pomoći za vakcinisane građane Srbije


Na dodatnu finanijsku pomoć države od 3.000 dinara (25 evra) moći će da računaju svi građani Srbije stariji od 16 godina koji su se vakcinisali protiv korona virusa makar jednom dozom vakcine, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Pink 5. maja 2021.
Na dodatnu finanijsku pomoć države od 3.000 dinara (25 evra) moći će da računaju svi građani Srbije stariji od 16 godina koji su se vakcinisali protiv korona virusa makar jednom dozom vakcine, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Pink 5. maja 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u sredu, 5. maja dodatnu finansijsku pomoć u iznosu od 3.000 dinara (25 evra) za sve građane Srbije koji su se vakcinisali protiv korona virusa.

Vučić je gostujući na TV Pink naveo da na tu pomoć mogu da računaju svi građani stariji od 16 godina koji su već vakcinisani makar jednom dozom kao i oni koji to učine do 31. maja ove godine.

„Sve nam zavisi od (ekonomskog) rasta i sve nam zavisi od vakcinacije“, naveo je Vučić.

Odluku je, kako kaže doneo nakon konsultacija sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim.

„Videćemo da li ćemo ići na odluku Vlade ili mislimo da je to dovoljno pošto ne možemo da donosimo negativne diskriminacione mere u odnosu na one koji ne žele da prime vakcinu“, rekao je Vučić.

On je najavio i da će predložiti da građani koji rade u državnoj upravi, koji nisu želeli da se vakcinišu, a koji se zaraze korona virusom, nemaju pravo na plaćeno bolovanje. Odluku o tome, kaže Vučić, razmatraće Vlada.

„Ako niste preduzeli mere da se zaštitite, a država vam je to omogućila vakcinom, izlečiće vas država ukoliko je u mogućnosti, ali nećete imati plaćeno bolovanje od korone“, rekao je Vučić.

Isplata državne pomoći građanima i privredi, kako je ranije najavljeno, počeće u četvrtak, 6. maja isplatom 30 evra pomoći penzionerima, a do 20. maja pomoć bi trebalo da bude isplaćena i svim drugim građanima koji su se prijavili za pomoć.

Do kraja godine, naveo je Vučić, građani će dobiti dodatnih 30 evra pomoći.

Direktor e-uprave Mihailo Jovanović je gostujući na medijskom javnom servisu 4. maja naveo da je u Srbiji do tog trenutka dato 3.620.000 doza vakcina protiv korona virusa, a da je u potpunosti imunizovano 1.330.000 građana.

Prema poslednjim dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na dan 4. maj, u periodu od 24 sata registrovano je novih 1.304 slučajeva pozitivnih na korona virus od ukupno 9.074 testiranih.

U istom periodu, preminule su 24 osobe. U bolnicama je smešteno 4.429 pacijenata, od kojih je 138 na respiratoru. Od početka pandemije u Srbiji je zvanično registrovano 694.473 slučaja zaraze korona virusom, a preminulo je 6.456 osoba.

XS
SM
MD
LG