Dostupni linkovi

Svjetska banka obustavila finansiranje projekata u Mijanmaru


Protest protiv vojnog puča u Jangonu, Mijanmar, 21. februara 2021. godine.
Protest protiv vojnog puča u Jangonu, Mijanmar, 21. februara 2021. godine.

Svjetska banka je obustavila finansiranje projekata u Mijanmaru, za koje su zahtjevi za povlačenje sredstava stigli poslije vojnog puča 1. februara, piše u pismu ove međunarodne finansijske institucije upućenom Ministarstvu finansija Mijanmara.

“Od 1. februara smo privremeno zaustavili plaćanja za projekte u Mijanmaru i pomno nadgledamo i procjenjujemo situaciju“, objavljeno je na zvaničnoj internetskoj stranici Svjetske banke, javlja Reuters.

Direktorica Svjetske banke u Mijanmaru Mariam Sherman obavijestila je o ovoj odluci pismom tamošnja ministarstva za planiranje, finansije i industriju, potvrdio je glasnogovornik Svjetske banke.

Na internetskoj stranici Svjetske banke je također navedeno da će banka izvršiti uplate dobavljačima, izvođačima radova i konsultantima iz Mijanmara koji su zahtjeve za povlačenje sredstava dostavili prije 1. februara.

Ovaj međunarodni kreditor je dodao da uspostavlja pojačani nadzor nad projektima koji su već u toku, kako bi se osiguralo poštivanje politika Svjetske banke.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass je izjavio prošle sedmice da je pristup banke prema Mijanmaru “izuzetno oprezan“, ali da nastavlja s provođenjem ranije započetih projekata, među kojima je i pružanje pomoći vezane za pandemiju korona virusa.

XS
SM
MD
LG