Dostupni linkovi

Predsednik S.Makedonije: Genocid u Srebrenici jedan od najmračnijih događaja


Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je danas da je genocid u Srebrenci jedan od najmračnijih događaja u modernoj evropskoj istoriji, za koji ne postoji nikakvo racionalno opravdanje.

Kabinet predsednika je saopštio da je Pendarovski to izjavio u video-konferenciji tokom današnjeg obeležavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, na poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Šafika Džaferovića.

"Pre 25 godina se desio genocid u Srebrenici, kada je više od 8.000 ljudi pretežno muškaraca i dece, sistematski ubijeno samo zbog toga što su bili Bošnjaci. To je, bez dileme, jedan od najmračnijih događaja u evropskoj istoriji, za koji ne postoji nikavo racionalno objašnjenje", rekao je predsednik Severne Makedonije.

Po njegovim rečima, "neki od zločinaca su se već suočili s pravdom pred Međunarodnim sudom, a deo preživelih je smogao hrabrost da pogleda u oči svojim dželatima i da oprosti onima koji su se pokajali zbog svojih zlodela".

"Ali, mnogi od njih i dalje žive sa užasnim traumama, dodatno pojačanim negiranjem i relativizovanjem istine o tom zločinu", rekao je Pendarovski.

Po rečima predsednika Severne Makedonije, istorija, ne samo na Balkanu, uči da "ideja o etnički čistoj teritoriji uvek vodi ka tragediji".

"Poslednji balkanski ratovi su pokazali da i posle Holokausta, genocid može da se ponovi. Ako jedna generacija ne govori, naredna će zaboraviti, što stvara plodno tlo za nove konflikte", upozorio je Pendarovski.

Napominjući da se 25. godišnjica genocida u Srebrenci obeležava tokom pandemije COVIDA-19 koji svaki dan uzima hiljade ljudskih života po celom svetu, on je rekao da je "Srebrenica sećanje na opasni virus netrpeljivosti prema različitima".

"Hajde da gradimo društva u kojima ima mesta za svakog od nas, da napravimo dom u kojem ćemo biti jedni s drugima i pored naših razlika, zato što smo ljudi", rekao je Pendarovski.

XS
SM
MD
LG