Dostupni linkovi

Pamuković: Zabranili antiratno okupljanje umjesto da spriječe kontraprotest


Trg bana Jelačića, Zagreb
Trg bana Jelačića, Zagreb

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske zabranilo je zakazano održavanje mirnog okupljanja pod nazivom "Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede" na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, saopćili su "Slobodarski aktivisti", koji okupljaju više nevladinih organizacija iz Zagreba i Beograda.

Nela Pamuković iz zagrebačkog Centra za žene žrtve rata Rosa navodi kako je rješenje o zabrani skupa u izravnoj suprostnosti sa Ustavom Hrvatske i evropskim konvencijama, te najavljuje da će biti podnesena žalba na rješenje.

"Mi smo najavili skup na vrijeme, već u subotu i oni su nazvali, provjerili i rekli da je sve u redu. Onda su ponovo pozvali kako bi provjerili malo više podataka, da bi mene jučer pozvali u policijsku stanicu u centru i tražili da potpišem primitak nekog pisma. Tražili su da to pročitam i tu je bilo rješenje ministra unutarnjih poslova u kojem zabranjuju organizatorima mirnog okupljanja, odnosno javnog prosvjeda, Centru za žene žrtve rata, da održi anti ratni protest", pojašnjava Pamuković.

Kao razloge zabrane okupljanja MUP je, kaže Pamuković, naveo "da su po prijavi o mirnom okupljanju utvrdili da se od strane braniteljskih udruga priprema kontra prosvjed u cilju sprječavanja održavanja mirnog prosvjeda, te da se pojavio veliki broj osvrta i komentara putem medija u kojem je prosvjed okarakterisan kao okupljanje protiv obilježavanja obljetnice vojno redarstvene akcije 'Oluja'".

"Znači, oni upotrebljavaju njihove argumente u tom rješenju, a takođe navode i podatak da organizator prosvjeda želi da organizuje skup na središnjem gradskom trgu gdje se stalno nalazi veliki broj građana, te da je vjerojatno da bi organizovanje skupa izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana. S obzirom na vrijeme i narav okupljanja u obrazloženju odluke dalje navode da su moguće reakcije građana, posebno predstavnika udruga proisteklih iz perioda rata, te da bi se time moglo poremetiti kretanje većeg broja građana kao i dovesti do nasilja i većeg remećenja javnog reda i mira. Dakle, nijesu njima zabranili okupljanje nego su ga zabranili nama što je poptuni apsurd", konstatuje Pamuković.

Pamković navodi kako je ona, kao i drugi aktivisti, dobila i dobija i dalje ozbiljne prijetnje.

"To je, na žalost, normalna situacija za sve aktiviste i aktivistkinje koji se bave ljudskim pravima, pa tako mi nijesmo napravili ni prijavu policiji, ali ipak moramo voditi računa o sigurnosnoj situaciji. Imamo pozive telefonom, ali to tretiramo kao uobičajene prijetnje. Bila je jedna prijetnja da će po nama snajperom ako dođemo na trg. Nijesmo to prijavili, ali hoćemo ako dođe slučajno do nekih incidenata", navodi Pamuković.

Zbog zabrane antiratnog protesta "Slobodarski aktivisti", će sutra organizovati "mirnu protestnu akciju" u kojoj će učestvovati organizacije Centar za žene žrtve rata - Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb).

Organizatori zabranjenog antiratnog protesta su ocijenili da se radi o kulminaciji već poznate prakse policije u onemogućavanju održavanja "politički nepodobnih javnih okupljanja, te da je "vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG