Dostupni linkovi

Minić za RSE: Šansa za prekretnicu u odnosima BIH i Srbije


Jelica Minić
Jelica Minić

„Predstojeći sastanak BIH-Srbija može da predstavlja pozitivnu prekretnicu u odnosima dve zemlje,“ izjavila je za RSE Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta. Ona je rekla da očekuje konkretne efekte od sastanka tročlanog Predsedništva BIH i srpskih zvaničnika u Beogradu.

„Očekujem da suština tog sastanka ne bude samo 'peglanje' posledica vrlo ozbiljnog incidenta koji se desio u Srebrenici. Već da će ova poseta imati dugoročnije efekte. Da će se Srbija pokazati kao dobar i odgovoran domaćin. Između Srbije i Bosne i Hercegovine postoji mnogo veza. Od energetskih i transportnih, do trgovine i investicija. Postoje i najave projekata koji se zajednički promovišu. Nadam se da će i predstojeći bečki sastanak na visokom nivou sledećeg meseca biti adekvatno iskorišćen. Da će tu Bosna i Srbija zajednički nastupati oko projekata koje predlažu. Svakako, uvek su u pozadini ovakvih susreta i pitanja bezbednosti i stabilnosti u regionu. Bez toga sve ovo ostalo ne može da ima neke trajnije efekte.“

RSE: Da li bi jedan od rezultata ovog sastanka mogao da bude i povratak na put pomirenja?

Minić: Pomirenje je moguće ali to je dug proces. Kao što se može videti, stalno se dešavaju nova hapšenja po raznim poternicama. Moraju se od tereta prošlosti rasteretiti nove generacije koje dolaze. Oni ni za šta nisu krivi i njima se mora obezbediti normalan život. Mladi ljudi iz ovog regiona odlaze. To je ogroman zajednički problem. Pomirenje je proces koji će trajati i tu je potrebna samo jasna politička volja da treba na tom putu istrajati. Već je stvoreno mnogo novih veza i obnovljeno starih. To nipošto ne treba ugroziti. Jer to je već jedna mreža koja povezuje region, bez obzira na oscilacije u bilateralnim odnosima.

XS
SM
MD
LG