Dostupni linkovi

Majke Srebrenice onemogućile Morionovu posjetu Memorijalnom centru


Philippe Morillon po dolasku u Sarajevo kako bi preuzeo komandovanje UNPROFOR-om, 6. oktobar 1992.
Philippe Morillon po dolasku u Sarajevo kako bi preuzeo komandovanje UNPROFOR-om, 6. oktobar 1992.
Sedmicu za nama obilježio je i jedan manji incident u Srebrenici. Naime, članice udruženja Majke Srebrenice u petak nisu dozvolile francuskom generalu Filipu Morionu (Philippe Morillon) da posjeti Memorijalni centar Potočari i oda poštu Bošnjacima stradalim u genocidu u julu 1995. godine.

Morion je bivši komandant UNPROFOR-a u BiH, koji je ostao upamćen po rečenici da se "Srebreničanima ništa neće desiti i da su pod zaštitom UN".

Morion je položio cvijeće na spomen-obilježje u Memorijalnom centru Potočari, ali je odmah nakon toga praktično istjeran vani.

Majke Srebrenice nisu dozvolile da on boravi u krugu Memorijalnog centra.

„Jer ako iko treba da se pita, treba porodice da se pitaju. Ako ih nismo mogli zaštiti žive, ne možete ih sada bihuzuriti ovdje, neka bar u miru leže u Memorijalnom centru. Ipak je on među onim najodgovornijim za Srebrenicu koja je bila zaštićena enklava, jer ju je on proglasio zaštićenom i dao je na klanje dželatima koji su počinili to što su počinili. A rezultat UN-a i Filipa Moriona je genocid,“
kaže Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja Srebreničke majke.

Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, kaže da se sa Morionom sastala prošle godine i postavila mu nekoliko pitanja na koja ni danas nije dobila odgovor. Zbog toga je Morion nepoželjan u Potočarima.

„On je kazao da je došao da se na neki način oprosti i da traži oprost za sve ono zbog čega se on osjeća krivim, ali naše je pitanje bilo - oprost ne može dobiti ni on, ni ja, ni niko Allah daje oprost - može li biti čovjek, je li naučio nešto iz prošlosti, hoće li biti svjedok u korist žrtava genocida koje su podnijele tužbu protiv vlade Holandije, ministarstva odbrane i UN-a,“
rekla je Subašić.

Majke Srebrenice krive Moriona zbog toga što nije spriječio genocid, mada je i sam boravio u Srebrenici aprila 1993. godine. Zbog toga mu je taj dan onemogućeno da duže vrijeme bude u Memorijalnom centru Potočari.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Porodice ogorčene jer se žrtvama manipuliše
U RS nezadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH

Majke Srebrenice onemogućile Morionovu posjetu Memorijalnom centru

Tadić podržao inicijativu za formiranje REKOM-a
Ratna pljačka tabu tema u regionu
Okončano suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku


*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG