Dostupni linkovi

Tadić podržao inicijativu za formiranje REKOM-a


Skup povodom inicijative za REKOM, Beograd 16. jun 2010. Foto: Saša Čolić
Skup povodom inicijative za REKOM, Beograd 16. jun 2010. Foto: Saša Čolić
Predsjednik Srbije Boris Tadić drugi je predsjednik na ovim prostorima koji je podržao inicijativu za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na Balkanu (REKOM).

Nekoliko dana prije njega to je učinio i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Predstavnici Koalicije za REKOM kažu da će u rad komisije biti uključene sve zemlje nasljednice SFRJ i nadaju se da bi već krajem slijedeće godine ona mogla početi sa radom i da će imati jasne smjernice.

„Mi hoćemo da taj REKOM napravi popis ljudskih gubitaka svake države, hoćemo otkrivanje tajnih masovnih grobnica. I verujemo da bi upravo taj regionalni karakter komisije mogao puno da doprinese u otkrivanju masovnih grobnica, tako da računamo da bi došlo do otkrivanja onih posmrtnih ostataka koji su negde pohranjeni. Naravno, nećemo doći do informacija o postupcima uništavnja, tako da, bojim se, sigurno će jedno do 5.000 nestalih zauvek ostati bez podataka o tome gde se nalaze njihovi posmrtni ostaci zato što su spaljeni, zato što ih više niko ne može pronaći,“
rekla je Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Porodice ogorčene jer se žrtvama manipuliše
U RS nezadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH

Majke Srebrenice onemogućile Morionovu posjetu Memorijalnom centru

Tadić podržao inicijativu za formiranje REKOM-a
Ratna pljačka tabu tema u regionu
Okončano suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku


*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG