Dostupni linkovi

Okončano suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku


Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač u haškoj sudnici, 30. kolovoz 2010.
Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač u haškoj sudnici, 30. kolovoz 2010.
Haško suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču završilo je protekle sedmice iznošenjem završnih riječi tužiteljstva i obrane. Nakon dvije i po godine suđenja predsjedavajući sudija tročlanog sudskog vijeća Alphons Orie najavio je presudu o optužbama za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja u dogledno vrijeme.

Samo pokretanje operacije Oluja, kojom je 1995. Hrvatska povratila dio okupiranog područja, za tužiteljstvo nije predstavljalo zločinački plan, nego napadi na civilne objekte, protjerivanje i ubijanje srpskog stanovništva, te uništavanje njihove imovine, što se dogodilo prilikom i nakon akcije. Prema riječima haškog tužitelja Alana Tiegera, zločinački poduhvat je dogovoren na navodnom sastanku s najvišim vojnim i policijskim dužnosnicima na otočju Brijuni.

Tijekom sastanka kojeg su vodili pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak iznesen je plan da se ugrabi politička prilika i protjeraju srpski civili kombinacijom psiholoških operacija, te protupravnim topničkih napadima, ustvrdilo je tužiteljstvo.

Alan Tieger na suđenju Gotovini, Čermaku i Markaču
Tužitelj Edward Russo pročitao je zapovjedi o napadima na mjesta u Krajini koje je izdao prilikom početka akcije general Gotovina:

„Jednostavno značenje zapovjedi generala Gotovine potvrđuje i način na koji je ta zapovjed sprovedena. I metoda i sredstva napada prekršili su princip distinkcije i otkrivaju namjeru da se direktno puca po civilima. Kao što smo vidjeli iz zapovjedi generala Gotovine i izvještaja njegovih postrojbi nastalih u to vrijeme, metoda ovog napada prekršila je princip distinkcije zato što su cijeli civilni gradovi tretirani kao ciljevi.“


Brojne svjedoke i dokaze obrane o tome da je bijeg srpskog stanovništva s područja takozvane Krajine prethodno dogovoren od samih lokalnih srpskih vlasti tužiteljstvo je pokušalo osporiti izjavama civila kako bježe zbog granatiranja njihovih mjesta. Prema tužitelju Russou, general Gotovina je znao da će oružje koje je koristio, odnosno višecjevni bacači poznati kao VBR-i nasumično pogađati, a ne precizno iako su na njegovim kartama bile ucrtane crvene, točkaste vojne mete.

„Svaki svjedok sa znanjem artiljerije u ovom predmetu, uključujući i načelnika artiljerije generala Gotovine, izjavio je da su VBR-i oružja kojim se gađa po područjima koja nisu prikladna za korištenje protiv točkastih ciljeva u nastanjenim područjima,"
kazao je on.

Obrana zatražila oslobađajuće presude


S druge strane, Gotovinin branitelj Gregory Kehoe upozorio je sud kako su vlasti Republike Hrvatske obradile na tisuće predmeta u odnosu na zločine odmah nakon Oluje.

Gregory Kehoe u sudnici u Hagu, 31. kolovoz 2010.
Prema Kihou, to pokazuje namjeru da udruženog zločinačkog poduhvata državnog vrha nije bilo. Također, Kihoe je istaknuo kako tvrdnje tužiteljstva o prekomjernom granatiranju kninskog područja, kako bi se srpski civili otjerali, ne stoje jer za to nije iznesen niti jedan dokaz.

„Činjenica da tužiteljstvo nije dokazalo bilo kakvo rasprostranjeno razaranje u Kninu fotografijama, video snimcima, procjenama štete, analizama kratera i civilnim žrtvama, nije samo zato jer su čekali 3 mjeseca od početka suđenja da podnesu zahtjev kojim se traže artiljerijski dokumenti iz Hrvatske. Ukoliko je tumačenje tužiteljstva točno, ovu vrstu dokaza lako su mogli dobiti od Ujedinjenih naroda i to još 1995., ali nije bilo tako,“
kazao je Kihoe.

„Nijedan svjedok tijekom suđenja nije rekao da su izdane lažne zapovijedi o zaustavljanju paleži i pljačke te nigdje nema dokaza da su zapovijedi davane zato da ih se ne bi provodilo“,
suprotstavio se završnim riječima tužiteljstva Gotovinin branitelj Mišetić izjavivši da optužbe da njegov klijent nije imao namjeru zaustaviti zločine, čak ni kada je za to izdavao naredbe, nemaju smisla:

„Tužiteljstvo tvradi da je jedini logičan zaključak toga što je Gotovina višestruke zapovijedi izdavao da se zasutave kaznena djela, da je ustvari time poticao kaznena djela. Vićete morati, časni sude, utvrditi da li je ta logika tužiteljstva ona jedina odlika koju vi želite prihvatiti kao jedino razumno tumačenje dokaznog spisa,“ rekao je Mišetić.

Nakon dodatnih replika obiju strana sudac Orie je zaključio suđenje. Za glavnog zapovjednika Olujom, Gotovinu, tužiteljstvo je zatražilo 27 godina zatvora, za Markača 23 kao zapovjednika specijalne policije, te za Čermaka, upravitelja kninskog područja u sporno vrijeme, 17.

Obrana je, pak, zatražila oslobađajuće presude za svu trojicu optuženih. Prema dosadašnjoj praksi suda, presuda se očekuje najranije do kraja godine, a najkasnije na proljeće 2011.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Porodice ogorčene jer se žrtvama manipuliše
U RS nezadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH

Majke Srebrenice onemogućile Morionovu posjetu Memorijalnom centru

Tadić podržao inicijativu za formiranje REKOM-a
Ratna pljačka tabu tema u regionu
Okončano suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku


*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG