Dostupni linkovi

Vestervele: Mesto za pregovore je EU, ne UN


Gvido Vestervele prilikom obraćanja studentima Beogradskog univerziteta, 26. avgust 2010.
Gvido Vestervele prilikom obraćanja studentima Beogradskog univerziteta, 26. avgust 2010.
Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, koji je u četvrtak posetio Beograd, poručio je da postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine, ali da je mesto za to Brisel, a ne Njujork, pošto je – kako je rekao - "nezavisno Kosova realnost".

Poruka nemačkog ministra spoljnih poslova Beogradu, kako je zvanično saopšteno nakon njegovih razgovora sa najvišim političkim predstavnicima Srbije, u najkraćem bi glasila da, Nemačka podržava put Srbije u EU, ali da je na tom putu potrebno ispuniti kriterijume i standarde Unije, uključujući i dobrosusedske odnose u regionu.

Neophodan je dijalog o praktičnim pitanjima i boljim uslovima života. U EU smatraju da je šansa za to konferencijski sto u Briselu, a ne u Njujorku, kazao je Gvido Vestervele.

Nešto direktniji, nemački ministar bio je tokom razgovora sa studentima u Rekoratu Beogradskog univerziteta, kada je izjavio - da se Evropska unija zalaže za direktne razgovore Beograda i Prištine, i da bi oni trebalo da se vode u Briselu, a ne u Njujorku.

“Evropska unija je ponudila održavanje direktinih razgovora Prištine i Beograda. To je šansa za obe strane. Neophodan je dijalog o praktičnim pitanjima i boljim uslovima života. U EU smatraju da je šansa za to konferencijski sto u Briselu, a ne u Njujorku",
poručio je Vestervele.

Gvido Vestervele i Vuk Jeremić prilikom susreta u Beogradu, 26. avgust 2010.
Da li je ovaj predlog ministar Vestervele preneo zvaničnicima u Beogradu, i kakav je odgovor dobio, javnosti za sada nije poznato, ali sudeći prema izjavi ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića, Srbija ne odustaje od svog predloga da se o ovoj temi govori u Njujorku.

“Srbija neće povući predlog rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupštini UN”,
poručio je Jeremić.

“Srbija ne može da stane iza eventualno predloženog zaključka Generalne skupštine kojom se ne bi dovodilo u pitanje nezavisnost Kosova. Mi smo spremni za konstruktivan razgovor sa svima, pre svega sa našim evropskim partnerima - o tome kako zajednički ići napred i kojim putem je najbolje ostvariti mir, stabilnost na celoj teritoriji Zapadnog Balkana, i kojim putem je najbrže moguće ostvariti evropsku budućnost za sve,”
kazao je Jeremić.
Pomirenje je ulaznica u EU

Vestervele je u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je rekao da Srbija računa na pomoć Evropske unije u rešavanju pitanja Kosova, i da se zalaže da se do rešenja za Kosovo dođe dijalogom Beograda i Prištine.
Gvido Vestervele i Boris Tadić prilikom susreta u Beogradu, 26. avgust 2010.

Premijer Mirko Cvetković, takođe, je poručio da je Vlada Srbije uverena da je dijalog jedini put za pronalaženje rešenja pitanja Kosova i izrazio spremnost da se o svemu tome blisko konsultuje sa Evropskom unijom.

Šef nemačke diplomatije se sastao i sa prestavnicima pet političkih stranaka na vlasti i u opoziciji.

Sudeći po saopštenjima, prosleđenim nakon ovih susreta, većina sagovornika je poručila da su evropske integracije prioritet za Srbiju.

Vestervele je, takođe, poručio da je pomirenje ulaznica u EU, i da ono može uspeti samo ako se Beograd suoči sa realnošću:

„Nezavisnost Kosova je realnost i stručno mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Republike Kosovo je nedvosmisleno. Geografske mape zemalja naslednica bivše Jugoslavioje su definisane. Prećutkivanje činjenica ne donosi ništa. Za zajedničku Evropu nam je potrebna otvotrenost i poverenje. Nikada nije dovoljno rano početi sa politikom mira i kompromisa, jer je ona ulaznica za EU. Uzmite tu ulaznicu!“
kazao je Vestervele.

Komentarišući ovi izjavu, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je naglasio da pitanje statusa Kosova, za Srbiju nije rešeno.

“Za nas status nije završen i to je vrlo jasno izneto u razgovorima sa ministrom spoljnih poslova Nemačke. Sve drugo, bojim se, da bi samo produžavalo agoniju na prostoru Kosova i Metohije. Nama to nije cilj. Mi želimo da na jedan miran, kompromisan način rešavamo sve probleme koji dole postoje, naravno, i status Kosova. Ponavljam, status Kosova nije za nas završen i zato mi i u našoj Rezoluciji u UN tražimo da ponovo dođe do pregovora,”
izjavio je Bogdanović.

Odgovarajući na jedno novinarsko pitanje - šta Srbija gubi, a šta dobija ako posluša njegov savet, Vestervele je kratko rekao:

"Veoma je važno da se pokaže fleksibilnost i spremnost na ustupke, a ne da se ide na konfrontacije."

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Od Beograda će se tražiti 'omekšavanje tona'

Predlog rezolucije Generalnoj skupštini UN-a o Kosovu

Integralni tekst prvobitnog Predloga rezolucije Generalnoj skupštini UN-a

"Generalna skupština, rukovođena principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, imajući u vidu svoje funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija, podsećajući na svoju Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008, svesna da nije postignut dogovor između strana o posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije, vodeći računa o činjenici da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja,

1. prima na znanje Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto 22. jula 2010. godine o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom,

2. poziva strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu,

3. odlučuje da uključi u privremeni dnevni red 66. zasedanja tačku pod nazivom: "Dalje aktivnosti posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".
XS
SM
MD
LG