Dostupni linkovi

Istjecanje nafte - najveća eko katastrofa u američkoj povijesti


Zagađena voda i okoliš u Louisiani
Zagađena voda i okoliš u Louisiani
Napori da se zaustavi istjecanje nafte iz bušotine British Petroleuma u Meksičkom zaljevu i dalje su neuspješni. Američki znanstvenici smatraju da je riječ o do sada najvećoj eko katastrofi u američkoj povijesti. Među mjerama koje poduzima Obamina administracija je i produženje zabrane vađenja nafte s dna mora u idućih šest mjeseci.

Pokušaj zatvaranja bušotine Deepwater Horizon operacijom koju naftaši nazivaju "top kill", odnosno upumpavanjem velikih količina mulja u bušotinu, za sada nije uspio zaustaviti istjecanje nafte.

Cijeli proces BP stajao je oko 930 milijuna dolara. Kompanija je, međutim objavila da će tek tokom dana ili u subotu moći sa sigurnošću reći da li je posao uspješan.

Predstavnik kompanije Doug Suttles to objašnjava činjenicom što se radi posao na morskoj dubini do 1500 metara. Njegova je izjava uslijedila nakon cjelodnevnih proturječnih informacija o uspjehu operacije "top kill”.

Spora i loša reakcija

Američki znanstvenici utvrdili su, koristeći se različitim metodama, da iz bušotine Deepwater Horizon dnevno istječe između 12.000 i 19.000 barela nafte, a ne 5.000 barela kako su do sada tvrdili BP i savezna vlada.

Nafta je već obuhvatila 160 kilometara obale i prijeti da uništi ribarstvo Luizijane.

Pod kritikom javnosti zbog spore reakcije države, američki predsjednik Barack Obama stavio je moratorij na izdavanje dozvola za bušenje nafte s morskog dna.

“Produžiti ćemo sadašnji moratorij i suspendirati dozvole i u idućih šest mjeseci”, rekao je Obama.

Samo nekoliko sati uoči Obaminog obraćanja javnosti ostavku je podnijela direktorica vladine agencije koja nadgleda izdavanje dozvola za bušenje nafte i uopće naftnu industriju. Gotovo 60 posto Amerikanaca smatra da je aktualna administracija sporo i loše reagirala u ovom slučaju.
XS
SM
MD
LG