Dostupni linkovi

Jeremić u Koštuničinom "zagrljaju"


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Izjava šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da bi Srbija, ako bi bila stavljena pred izbor EU ili Kosovo, izabrala Kosovo, već je izazvala protivrečne reakcije na srpskoj političko-partijskoj areni.

Dok Koštuničin blok smatra da bi ona mogla da bude prvi znak povratka na "državotvornu politiku" Demokratske stranke Srbije, Liberalno-demokraska partija optužila je šefa srpske diplomatije da vraća Srbiju unazad, ugrožava njenu evropsku budućnost i otežava normalan život Srba na Kosovu.

Politički analitičari ocenjuju da je Jeremićeva oštro intonirana poruka verovatno odgovor na očekivane nove institucionalno-političke scenarije u regionu i Evropi nakon odluke Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da bi povezivanje rešenja budućeg statusa Kosova sa integracijom Srbije u EU bilo tragična greška, koja bi imala izuzetno komplikovane posledice.

On je, posle razgovora sa šefom mađarske diplomatije Peterom Balažom, rekao da "oni koji zagovaraju povezivanje Kosova i EU polaze od
Vuk Jeremić može da priča samo o tome šta je namera njegove Vlade i ovog parlamenta, ali ne može da govori i za svaku buduću vladu.
pogrešne pretpostavke da bi Srbija, ukoliko bi bila postavljena pred izbor Evropa ili Kosovo, izabrala Evropu".


Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije u razgovoru za RSE kaže da je ovakva izjava u potpunoj suprotnosti sa aktuelnom politikom Srbije.

“Pre svega volela bih da se osvrnem na prirodu ove izjave. Smatram je potpuno nedemokratičnom. Vuk Jeremić može da priča samo o tome šta je namera njegove Vlade i ovog parlamenta, ali ne može da govori i za svaku buduću vladu. Ova izjava je takođe u potpunom neskladu sa proklamovanom aktuelnom spoljnom politikom Srbije u kojoj se spominju ravnopravni prioriteti. Jedan od njih je i integracija u Evropsku uniju, pored održanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, smatra Milićeva i o eventualnim uzrocima ovakvog istupa kaže:

“Razlog za ovako oštru izjavu Vuka Jeremića pretpostavljam da leži u činjenici da mu međunarodna zajednica poručuje da od njegove planirane strategije da se posle izjašnjavanja MSP o statusu Kosova krene maltene u potpuno nove pregovore nema ništa. Mislim da je konkretno problem to što je naša vlada sve vreme imala nameru da tek posle izjašnjavanja suda zapravo otvori pitanje statusa severa Kosova ili da na neki način otvori pitanje podele Kosova. To joj je sada, bojim se skroz osujećeno podrškom cele EU produženju misije Pitera Fejta i namerama NATO da integriše sever Kosova u kosovske institucije.”

Sagovornica RSE zato veruje da su navedene činjenice razlog tako oštroj Jeremićevoj reakciji.

“Sada je ostao bez svoje strategije i u kratkom vremenu mora ponovo da pokaže zube međunarodnoj zajednici, što mu do sada nije bio problem. Ipak, mislim da je veliki problem kakve to efekte ima na sve ostale elemente naše politike i našeg života, kao i odnosa sa međunarodnom zajednicom."


Čeka se odluka MSP

I politički analitičar Jovan Komšić, u izjavi za RSE, Jeremićevu izjavu tumači kao verovatan odgovor na nove institucionalno – političke poteze u regionu i u Evropi.
Jovan Komšić

“Scenario kreiraju najuticajnije velike sile u EU i svetske sile, a istovremeno je reč i o porukama koje su stigle, pretpostavljam i do predsednika i ministra, i sad je reč o odgovoru. Naravno politika u svojim relacijama uvek ima nekoliko aktera koji sučeljavaju svoja stanovišta i politika barata između činjenice i predstava. U ovom konkretnom slučaju ministar Jeremić je interpretirao većinsko stanovište građana Srbije da nisu spremni da odreknu Kosova. Istovremeno su spremni da idu i ka EU, a kakav će rezultat biti, to zavisi od aktera i jedne i druge strane”, ocenjuje Komšić i dodaje:

“Jedina realna, tvrda činjenica je da većina građana ne želi da ratuje za Kosovo, ali ne znači i da će se mirno složiti sa tezom da Kosovo više nije relevantno za političko polje Srbije. Prema tome reč je o jednom permanentnom procesu diplomatskog pregovaranja o nizu propozicija koje su sada aktuelizovane u osvit odluke Međunarodnog suda pravde.”

U opštem nizu kritika, srpski šef diplomatije dobio je i podršku zbog iznetog stava o Kosovu. Verovatno prvi put posle oktobarskih promena, Demokratska stranka Srbije, Vojislava Koštunice pozdravila je jednu izjavu predstavnika Demokratske stranke.

DSS je ocenila da bi izjava ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da Srbija treba da se opredeli za Kosovo ako bude prinuđena da bira između EU i Kosova mogla da bude prvi znak povratka na "državotvornu politiku" DSS-a.

S druge strane Liberalno demokratska partija optužila je Jeremića da ovakvim izjavama ugrožava evropsku budućnost Srbije i normalan život Srba na Kosovu.

"U trenutku dok naša kandidatura čeka martovski sastanak ministara spoljnih poslova EU, ministar Jeremić nas vraća nekoliko koraka unazad, iako je svestan da time nepotrebno provocira domaću javnost i evropske partnere i umanjuje šanse da se kandidatura pozitivno oceni. Direktna posledica želje ministra da veže donošenje odluke o ulasku Srbije u EU za povratak Kosova u Srbiju, ne znači samo ugrožavanje šansi da uskoro bude doneta odluka o prihvatanju kandidature, nego Srbiju suštinski opisuje kao zemlju koja nikada neće ući u EU jer nije moguće prosto vraćanje Kosova u status iz prošlosti", navodi LDP u svom saopštenju za javnost.
XS
SM
MD
LG