Dostupni linkovi

Hapšenje produbilo jaz na bh. političkoj sceni


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Hapšenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića izazvalo je i pojačane političke tenzije unutar Bosne i Hercegovine, jednako kao i one na relaciji sa Srbijom. Odnosi se zaoštravaju, a u zemlji stvara psihoza nesigurnosti.

U RS zastupaju tezu o ispravnom postupku Srbije, dok u FBiH smatraju da se radi o nastavku politike iz devedesetih godina, te pokušaju da se na primjeru Ganića sudi odbrani zemlje.

Stranke u Federaciji BiH zastupaju stav kako je Srbija prekršila nedavno potpisani sporazum s Bosnom i Hercegovinom, te traže motive koji stoje iza zahtjeva za esktradiciju Ganića Srbiji. Začuđen potezom Srbije, za koju kaže da je u posljednje vrijeme slala dobre signale, predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže kako će doći do pogoršanja odnosa, i to ne samo sa Srbijom:
"Ovo nije prvi pokušaj relativiziranja i izjednačavanja - i biće još takvih. "

„Negativno će uticati na odnose BiH i Srbije. A odraziće se i na unutrašnje političke odnose jer o tom pitanju postoje u BiH razlike.“

Ponovo su se čule i optužbe da se potezom Srbije sudi odbrani Bosne i Hercegovine. Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić:

„Ovo nije prvi pokušaj relativiziranja i izjednačavanja - i biće još takvih. Ali oni koji to rade, treba da budu uvjereni u to da ćemo se i mi boriti svim sredstvima da odbranimo prava naših građana i da odbranimo dostojanstvo otpora agresiji koja je izvršena na BiH.“


Sinan Alić, Foto: Midhat Poturović
Motivi Srbije su jasni u ovom slučaju, kaže Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda pimirenje:

„Osnovni motivi koje Srbija ne krije je učiniti sve da se relativizira ono što se dogodilo u BiH. Dakle, svi su u BiH odgovorni, prema tome zločina ima na svim stranama. Naravno, niko ne spori da ima zločina na svim stranama, ali se nikako ne može govoriti o izjednačavanju. Ja se sve nadam da će postojanje ambasadora gospodina Arnauta u Beogradu učiniti da se otklone ove dileme: važi li taj sporazum na slučaj Dobrovoljačka ili ne važi? Kakav je to sporazum koji, evo, pada na prvom ispitu?“


Nakon povlačenja Interpolovih potjernica jula prošle godine, o motivima za njegovo hapšenje Ganić je za RSE kazao:

„Evidentno da država Srbija pokušava da destabilizira BiH i da ignoriše njen suverenitet i nezavisnost. Oni su pokušavali sebi da rezervišu pravo da svakog ko im se ne sviđa mogu da uhapse, i u to pokušavaju uključiti međunarodnu zajednicu. Ako neko iz međunarodne zajednice detaljnije pogleda u sve to, vidjeće da su namjere Srbije ustvari nastavak one politike stare, ali drugim sredstvima.“

Taoci bahate politike Beograda

"Ako Srbija na ovakav način nastavi da vodi svoju politiku prema BiH, ti odnosi će sasvim sigurno biti dodatno pogoršani. "
U SDP BiH kažu kako ih hapšenje Ganića asocira na slučaj Ilije Jurišića, a potezi Srbije na devedesete godine. Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović:

„Ako Srbija na ovakav način nastavi da vodi svoju politiku prema BiH, ti odnosi će sasvim sigurno biti dodatno pogoršani. A ja sam jedan od onih koji je upozoravao ovdje i u Parlamentu, mjesecima i godinama prije, da politika koja uklanja ime bosanski iz naziva gradova, s druge strane kod Pala postavlja table na kojima piše Republika Srbija je politika koja podsjeća na devedeset godine - i to nije politika s kojom BiH i Srbija trebaju u Evropsku uniju.“

Petar Đokić

S druge strane, u RS vlada mišljenje kako je potez Srbije ispravan, s obzirom da su pravosudne institucije BiH propustile da podignu optužnicu za slučaj Dobrovoljačka iako su imale dovoljno vremena. Petar Đokić, Socijalistička partija:

„I jedna i druga, prije svega BiH mora da bude spremna ako mi ovdje gradimo pravni sistem, mora da prihvati da je inicijativa Srbije kao države u ovom slučaju potpuno legitimna - i oni nemaju prava da traže da se to ospori, da to bude povod za pogoršanje odnosa. To što su spavali tužilački organi BiH na slučaju Dobrovoljačka ulica, to je zaista odgovornost tih organa. Ja mislim da su oni isuviše dugo bili pod političkim uticajem i zato se nisu bavili tim slučajem.“

Krivica za ovakav vid postupanja prema državljanima BiH je i na državnom Tužilaštvu, kaže Alić:

„Domaće Tužilaštvo trebalo je to davno da odradi. Ovako svih 18 ili 19 ljudi taoci su te bahate politike Beograda.“

Tužilaštvo BiH još od 2006. godine vodi istragu u predmetu Dobrovoljačka. Do sada nije podignuta nijedna optužnica. U međuvremenu odnosi na relaciji BiH - Srbija se dodatno zaoštravaju.

Ionako krhki regionalni odnosi mogli bi dovesti i do destabilizacije stanja. U Bosni i Hercegovini se stvara psihoza nesigurnosti, dodatno podgrijana političkim tenzijama koje u slučaju Ganić pozivaju na odbranu ili, pak, napad.

******
Pročitajte i ovo:
Nastavak politike devedesetih?
Utrka BiH i Srbije oko izručenja Ganića
Ganićeva ekstradicija mogla bi da potraje
Ganiću određen pritvor
Robin Haris: Nadamo se da zahtjev Srbije neće biti odobren
Ganić demantuje da je priveden, Silajdžić oštro reagovao
Divjak za RSE o Dobrovoljačkoj
XS
SM
MD
LG