Dostupni linkovi

Molitveni doručak nije isto što i inauguracija?


 Molitbeni doručak, na kome će se pojaviti neki predstavnici Vlade, prosto nije nikakav zvaničan skup na kome se neko pojavljuje u funkciji - Oliver Ivanović
Molitbeni doručak, na kome će se pojaviti neki predstavnici Vlade, prosto nije nikakav zvaničan skup na kome se neko pojavljuje u funkciji - Oliver Ivanović
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije Ivica Dačić otputovao je u Ameriku gde će prisustvovati molitvenom doručku koji se priređuje u čast predsednika Amerike. Događaju prisustvuje i kosovski ministar spoljnih poslova, pa se postavlja pitanje da li Srbija menja stav da njeni predstavnici neće biti na istim skupovima na kojima su pozvani i zvaničnici Kosova? Ili postoje dva aršina?

Naime, nedavno je saopšteno da predsednik Srbije neće prisustvovati inauguraciji novog hrvatskog predsednika , jer je, po protokolu, pozvan i predsednik Kosova. Objašnjenje je da molitveni doručak nije zvaničan skup i da Dačić nije pozvan kao predstavnik vlasti u Beogradu.

Tim povodom odvojeno smo razgovarali sa Oliverom Ivanovićem državnim sekretarom u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, inače dugogodisnjim političarem sa Kosova, i Vesnom Pešic opozicionom poslanicom u Parlamentu Srbije.

Vesna Pešić: Baš sam se začudila. Kako to da za jednog važi to pravilo, a za drugog ne važi?

Oliver Ivanović: Molitveni doručak, na kome će se pojaviti neki predstavnici Vlade, prosto nije nikakav zvaničan skup na kome se neko pojavljuje u funkciji , već je to poziv na ime i prezime.

Vesna Pešić: Dačić nikada ne bi stigao na taj doručak pod svojim ličnim imenom. Vi znate da je on doskora bio na listi zabrane ulaska u SAD , kao što su mnogi koji su bili deo Miloševićevog režima. On, dakle, nije nikako lično pozvan već, naravno, kao potpredsednik srpske Vlade i u toj funkciji će tamo imati i druge sastanke.
Što da mi bežimo od kosovskog predsednika?Meni nekako nije logično da zato što on nije tamo, mi moramo da bežimo - Vesna Pešić, foto:Vremed

Oliver Ivanović: Nesumnjivo da se ne mogu ignorisati funkcije, ali to što će se pojaviti kosovski Albanci sa nekakvim svojim funkcijama, to ni najmanje ne remeti, niti treba da smeta bilo kome od naših. Mnogo važnije od toga je mogućnost da Dačić, posle tog skupa, vidi zvaničnike državne vlasti u Americi.

Vesna Pešić: Nepojavljivanje naših državnika na javnim međunarodnim konferencijama koje za nas mogu da budu veoma važne, kao što je inauguracija našeg prvog komšije, novog predsednika Hrvatske Ive Josipovića zato što je nametnuta jedna ideja koja potiče iz Koštuničine Vlade, o takozvanom indirektnom, nesvesnom priznavanju Kosova.

Oliver Ivanović: Predsednik Hrvatske poziva na zvaničnu ceremoniju inauguracije, i on u svojstvu predsednika poziva Fatmira Sejdijua koji za nas nije predsednik.

Vesna Pešić: Što da mi bežimo od kosovskog predsednika? Neka on beži od nas, razumete? Meni nekako nije logično da zato što on nije tamo, mi moramo da bežimo.

Oliver Ivanović ( moderatoru razgovora): Gospođo, vi brkate babe i žabe. Na regionalnom skupu čovek dolazi zvanično. A ako je nekakav okrugli sto o, na primer , globalnom zagrevanju ili ljudskim pravima , onda to ne isključuje mogućnost da se tamo pojave i Fatmir Sejdiju i Boris Tadić.

Vesna Pešić: To potiče od onog stava da ako potpišemo Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU u kojoj su zemlje koje su priznale Kosovo, da smo mi indirektno priznali Kosovo. Ja mislim da se o tome mora progovoriti javno. Ne postoji indikretno priznavanje Kosova.
Kosovo, kao i mnoge druge „nacionalne, patriotske“ teme vrlo često služe za unutrašnje potrebe. Pa se onda balansira - ako mi je potrebno da izbalansiram Srebrenicu (misli se na donošenje Deklaracije) onda kažem ne idem u Hrvatsku. Ovaj Dačićev put nije nikome upao u oči, niko se nije dosetio, pa je zato urađeno u stilu – šta me briga za te Albance tamo.

RSE: Da li mislite da bi Srbija trebalo da umekša taj stav „ne dolazimo tamo gde su pozvani zvanični predstavnici Kosova“?

Oliver Ivanović
: Vi ste to uprostili. Niko nije rekao to, nego je rekao ’nećemo dozvoliti da se Kosvo u regionalnim forumima i sličnim skupovima predstavlja u svojstvu nezavisne države’. Dakle, to je zvanični stav i to se verovatno neće menjati. U svakom slučaju, na Vladi je da odluči kakav će koncept imati za sve buduće skupove.

Vesna Pešić: Ja bih zaštitila odmah i potpredsednika Vlade gospodina Dačića , nema smetnji da on ide na taj doručak, ali to znači da nema nikakvih smetnji ni da predsednik Tadić ode na inauguraciju našeg prvog komšije, novog hrvatskog predsednika Ive Josipovića.

Na kraju, pitali smo i Beograđane - da li treba predsavnici Srbije da budu na skupovima na kojima su pozvani zvaničnici Kosova? Poslušajte šta su nam odgovorili:

XS
SM
MD
LG