Dostupni linkovi

Vlada RS usvojila Prijedlog zakona o referendumu


Vlada RS utvrdila je danas Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi po hitnom postupku.

U obrazloženju Prijedloga se navodi da postojeći Zakon o referendumu nije mijenjan i usaglašavan sa Ustavom RS do danas, da je anahron i time neprovediv u praksi.

Prijedlogom zakona o referendumu uređuje se raspisivanje i provođenje republičkog referenduma u opštini, odnosno, gradu, načini neposrednog izjašnjavanja građana, organi za provođenje referenduma, način ostvarivanja građanske inicijative i zaštita prava građana u provođenju referenduma.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac rekao je da je cilj Vlade bio da napravi zakon koji je u skladu sa Ustavom RS i da u njemu nema potrebe formulisati referendumska pitanja jer je to stvar posebne odluke. Lipovac objašnjava ko raspisuje referendum:

„Referendum uvijek raspisuje Narodna skupština i nema obaveznog referenduma gdje bi neko skupio nekoliko hiljada glasova i da Narodna skupština mora raspisati. Dakle, Narodna skupština je ta koja odlučuje uvijek o tome da li će raspisati referendum o određenom pitanju - i to je u skladu s Ustavom.“

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i poslanik SDA Šefket Hafizović ocijenio je da Vlada i premijer RS nastavljaju sa protuustavnim aktivnostima.
„To je u startu protivustavna aktivnost i neusklađenost ustava entiteta s Ustavom BiH", kaže Hafizović.

A Klub poslanika SDS-a uputio je u skupštinsku proceduru nacrt zakona o referendumu i građanskim inicijativama u RS, ali nacrt nije prošao zakonodavni odbor, te zbog toga nije ni razmatran na sjednici parlamenta.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić tvrdi da je nacrt koji je ponudila njegova stranka bolji od svega što će Vlada ponuditi. „Prije svega zbog toga što stvara obavezu Narodnoj skupštini da raspisuje referendum u slučaju ustavnih promjena i pristupanja BiH bilo kom vojnom savezu, jer mi i do sada imamo iskustvo sa jako dobrim ustavnim i zakonskim rješenjima, koja, nažalost, političari ne poštuju zbog toga što izbjegavaju da to urade“, kaže Tadić.

Šefket Hafizović smatra da je na potezu OHR koji treba da onemogući primjenu ovog zakona jer, kako kaže, nije usklađen s Ustavom BiH.
XS
SM
MD
LG