Dostupni linkovi

Meta: Verujemo da će Srbija promeniti stav prema Kosovu


Iljir Meta: Verujemo da će Srbija ubuduće doprineti realističnijom politikom prema Kosovu, jer je država Kosovo evropska realnost
Iljir Meta: Verujemo da će Srbija ubuduće doprineti realističnijom politikom prema Kosovu, jer je država Kosovo evropska realnost
Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Albanije Iljir Meta izjavio je da je nezavisnost Kosova ključna za stabilnost regiona.

Meta se založio za dobre odnose Albanije i Srbije, te je pozvao Beograd da prizna Kosovo.

Albanija podržava nezavisnu državu Kosovu i njenu evropsku perspektivu, izjavio je u Prištini zamenik premijera i ministar inostranih poslova Albanije Iljir Meta.

Tokom prve zvanične posete Kosovu, nakon što je u novoj vladi Salji Beriše preuzeo dužnost šefa diplomatije, Meta je rekao da će Albanija u svim segmentima podržavati Kosovo.

“Albanija nastavlja da podržava novu nezavisnu, demokratsku državu. Nezavisnost je neophodnost za stabilnost Kosova i regiona”, r
ekao je Meta dodavši da podržava i incijativu Evropske unije o uključenju Kosova u integracione procese.

Hašim Tači: Naše zemlje se zalažu za mir, stabilnost, regionalnu saradnju i evropsku perspektivu
Tokom prvog dana dvodnevne posete Kosovu, Meta i njegov kosovski kolega i domaćin Skender Hiseni potpisali su sporazuim o saradnji dva ministarstava.

Meta se sastao i sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem, koji su se zahvalili Albaniji na lobiranju za priznanje nezavisnosti Kosova u svetu.

“Naše zemlje se zalažu za mir, stabilnost, regionalnu saradnju i evropsku perspektivu”, rekao je Tači.

KOSOVO EVROPSKA REALNOST

On je ocenio da je Kosovo uspostavilo odlične odnose sa svim zemljama regiona i dodao da u Prištini postoji volja da se izgrade dobri međudržavni odnosi i sa Srbijom.

Govoreći o odnosima Tirane i Beograda Meta je kazao da ima ‘neiskorišćenih mogućnosti za saradnju’ u interesu dve zemlje, regiona i integracionih procesa:
Interes Srbije je ubrza svoju evropsku agendu i zato treba da prizna novu evropsku realnost, te odustane od stavova starih više od 20 godina sa kojima ne možemo da krenemo napred

“Mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa Srbijom, demokratskom vladom u Beogradu i sa predsednikom Tadićem. Verujemo da će Srbija ubuduće doprineti realističnijom politikom prema Kosovu, jer je država Kosovo evropska realnost”, rekao je Meta i dodao da Kosovo ima evropski Ustav, kojim su prava manjina zaštićena.

“Interes Srbije je ubrza svoju evropsku agendu i zato treba da prizna novu evropsku realnost, te odustane od stavova starih više od 20 godina sa kojima ne možemo da krenemo napred”, rekao je Meta dodavši da je sada vreme zajedničkog života i integracija.

Albanski šef diplomatije je razgovarao i sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem, predstavncima manjinskih zajednica te komandantom Kfora Markusom Bentlerom.
XS
SM
MD
LG