Dostupni linkovi

Ustav Kosova ne tiče se Srba


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Predstavnici kosovskih Srba izrazili su danas zabrinutost zbog usvajanja Ustava Kosova. Srpski lideri ocenjuju da će Ustav imati mnogo veći uticaj na život Srba na centralnom Kosovu, jer kosovske vlasti neće moći da ga sprovedu na severu Kosova.

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu Marko Jakšić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da Ustav Kosova nije moguće implementirati na severu Kosova ali ističe da će vlasti u Prištini pokušati da, kako se izrazio, nasilno implementiraju Ustav na one Srbe koji žive na centralnom delu:

”Ono što ja očekujem, pre svega od Beograda, jeste da on mora na jak i nedvosmilsen način prema Prištini uvede recipročne mere. To znači da ne može Priština da očekuje da ‘zagorčava’ život Srbima na prostoru Kosova i Metohije a da Beograd to mirno gleda i da mirno posmatra. Beograd mora da krene za recipročnim merama i mora jednostavno da se bori za ovaj prostor. Ne može se za ovaj prostor boriti samo rečima, navodno diplomatskim aktivnostima, nego se mora boriti i na drugačiji način. Ono što mi trenutno znamo jeste da Kosovo u svakom smislu zavisi od Srbije.”

Jedan od kandidata sa liste “Evropska Srbija” Oliver Ivanović ocenjuje da je pozicija Srba na severu Kosova dosta povoljnija i smatra da je implementacija Ustava na severu moguća samo uz saglasnost Srba koji tu žive. On naglašava da će Ustav Kosova imati mnogo veći uticaj na Srbe koji žive na centralnom Kosovu:

”Mislim da su oni u izrazito nepovoljnom položaju. Naime, oni će biti opterećeni stavom vlasti Srbije da se sa Eulexom ne sarađuje, sa UNMIK-om neće moći jer će UNMIK-a tamo biti sve manje, sa kosovskim Albancima u institucijama gotovo je nemoguće sarađivati, zato što tu neće biti Srba a međusobno nepoverenje između Albanaca i Srba je još uvek jako, jako veliko. Prema tome, oni će se osećati prilično beznadežno. Znači za njih će situacija biti veoma teška i ja mislim da Vlada Srbije mora nešto promeniti u svom političkom stavu prema ovim zakonima iz paketa ako neće prema ustavu. I mislim da Vlada Srbije mora što pre biti formirana i da započne sa uspostavljanjem boljih odnosa sa UNMIK-om a ne kako je to do sada bila praksa da pogoršava stalno te odnose. To treba da uradi ne zbog sebe, već zbog Srba koji žive ovde.”

Načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić u izjavi za naš program kaže da će se nakon usvajanja Ustava Kosova život Srba na centralnom Kosovu u izvesnoj meri promeniti:

Sigurno da će doći do određenih promena. Evo već ima najava da će mnogi koji voze vozila sa srpskim tablicama morati da plaćaju pri ulasku na Kosovo i Metohiju po 50 evra i da naravno neće moći da ulaze bez zelenog kartona. Tako da smatram da u tom Ustavu Kosova ima dosta diskriminacija što se tiče srpske zajednice i mislim da će pokuštai da, prema najavi gospodina premijera Hašima Tačija, ostvare ingerencije na prostoru čitavog prostora Kosova i Metohije. Postoji i određena bojazan da se ‘ugase’ , kako oni kažu, paralelne institucije koje vladaju na prostoru Kosova i Metohije i koje finansiraju institucije države Srbije. Međutim mi kao predstavnici srpske zajednice smo decidno protiv toga i nećemo ni na koji način dozvoliti da institucije koje figuriraju na prostoru Kosova i Metohije od strane Srbije budu ugašene, jer samim tim ako se te institucije ugase, sigurno će nestati Srba sa prostora Kosova i Metohije.”

Stupanjem na snagu Ustava institucije Kosova formalno pravno su preuzele sve državne funkcije i ovlašćenja, sem onih koje, prema predlogu Martija Ahtisarija, ostaju kao nadležnost pravno-policijske misije EU.
XS
SM
MD
LG