Dostupni linkovi

Povorka ponosa pred Parlamentom BiH
Povorka ponosa pred Parlamentom BiH

U Sarajevu održana prva bh. Povorka ponosa

  • Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom - Ima izać', prošla je bez incidenata
  • Sudjelovalo je više od 1.000 učesnica i učesnika
  • Ruta Povorke bila je od Vječne vatre i Ulice Maršala Tita do Parlamenta BiH
  • Održana je kao događaj kojim se promovišu ljudska prava na slobodu okupljanja i iznošenje stavova
13:26 8.9.2019.

Kao završnica prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa, koja je prošla bez incidenata, ispred Parlamenta BiH izašao je bh. muzičar Damir Imamović. Izveo je čuvenu sevdalinku "Snijeg pade na behar i voće", kao i pjesmu italijanskih partizana iz vremena Drugog svjetskog rata "Bella cao".

Muzički blok Damira Imamovića na Povorci ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

13:20 8.9.2019.

"Danas, kao nikad do sada, mi LGBT osobe u BiH prestajemo da budemo nevidljive. Danas, kao nikad do sad, poručujemo da ćemo se boriti za naše živote", poručila je Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra.

"Želimo da gradimo društvo nenasilja i zajedništva, gdje niko neće morati da sakriva ljubav i živi unutar četiri zida", rekla je.

Huremović: LGBT osobe u BiH prestajemo da budemo nevidljive
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

"Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijet, ali znamo da ova povorka daje nadu da se može desiti promjena", dodala je.

"Imamo pravo da budemo ravnopravne građanke i građani. Imamo hrabrost da se borimo za naše živote. Hvala vam", poručila je Lejla Huremović u obraćanju okupljenima.

Branko Ćulibrk u obraćanju okupljenima
Branko Ćulibrk u obraćanju okupljenima

"Mi, LGBTIQ, se svakodnevno borimo za svoje postojanje. Našu ljubav i naše identitete homofobi svakodnevno napadaju, ne prihvataju, omalovažavaju i tuku. Nažalost, naše institucije ne praktikuju dosljedno da provode zakone. Ne postoji institucionalna borba za poštivanje ljudskih prava LGBTIQ osoba i time se podstiče homofobija i nasilje. Diskriminišu nas, odvode prisilno na liječenje, onemogućuju demokratsko seksualno obrazovanje", rekao je jedan od članova Organizacionog odbora Povorke ponosa, Branko Ćulibrk.

On je podsjetio da BiH još nema Zakon o istospolnim zajednicama, iako, kako kaže, takve zajednice postoje u BiH.

Također, Ćulibrk je pozvao nadležne da osiguraju trans osobama zdravstveno osiguranje, kako bi mogle proći potpunu tranziciju, koja im je neophodna da bi mogli promijeniti lična dokumenta.

13:12 8.9.2019.

Učesnici i učesnice Povorke ponosa su ispred zgrade Parlamenta BiH.

12:57 8.9.2019.

Povorku prate brojne medijske kuće. Na stotine je novinara ne samo iz BiH, već iz zemalja regiona, Evrope i svijeta došlo u Sarajevo kako bi izvještavali o ovom skupu. Redari, ali i pripadnici zaštitarskih agencija koji, uz policiju, osiguravaju skup, ne dozvoljavaju prilazak nikome učesnicima Povorke, pa ni medijskim radnicima.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG