Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NVO: Srbi sa Kosova plaše se razgraničenja 


Prezentacija istraživanja "Kosovski Srbi u kontekstu razgraničenja"

Srbi sa Kosova strahuju od posledica eventualnog razgraničenja koje se pominje kao rešenje kosovskog pitanja, jedan je od zaključaka istraživanja „Kosovski Srbi u kontekstu razgraničenja“ u projektu „Nacionalni konvent o Evropskoj uniji“.

„Građani se plaše kako će se to odraziti na njihov život. Samim razgraničenjem stanovnici južno od Ibra verovatno neće imati mnogo podsticaja ukoliko ne postoje sigurni institucionalni mehanizmi da obezbede njihov opstanak i normalan život na teritoriji Kosova. Ne verujem da će u tom slučaju postojati motivi za Srbe da planiraju budućnost na Kosovu“, rekla je Jovana Radosavljević, iz organizacije Nova društvena inicijativa čije sedište je u Kosovskoj Mitrovici.

Jovana Radosavljević
Jovana Radosavljević

Ona je navela da kosovski Srbi jedine informacije o mogućim opcijama imaju od Srpske liste, koja je na vlasti u svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i koja prenosi stavove vladajuće garniture u Beogradu, i dodala da je većinsko raspoloženje srpskog stanovništva da se ostane u institucijama sistema Srbije.

Milan Krstić, iz Centra za društveni dijalog, rekao je da nedostaje dijalog.
„Mora mnogo više pažnje da se posveti razgovorima sa predstavnicima civilnog društva, ekonomije, obrazovanja, zdravstva, i sa običnim građanima južno od Ibra. Ne samo sa političkim predstavnicima. To se mora učiniti ukoliko želimo da pronađemo adekvatne mehanizme za zaštitu Srba na Kosovu“, naveo je Krstić.

Igor Novaković, iz Saveta za inkluzivno upravljanje, rekao je da poslednja opcija koja se pominje, dvostruki suverenitet, deluje nelogično, pogotovu pre evropskih izbora.

„Ta ideja zvuči vrlo čudno. Ali ako bi došlo do njene realizacije postavlja se nekoliko pitanja: Da li su tu sve opštine u pitanju ili samo one na severu Kosova, koji je status Srpske pravoslavne crkve i koji delovi srpske kulturne baštine ulaze u to. Svakako se postavlja i pitanje evropskih integracija, odnosno u kom okviru ta teritorija ulazi u Evropsku uniju“, zaključio je Novaković.

Autori publikacije „Kosovski Srbi u kontekstu razgraničenja“, Centar za društveni dijalog i Nova društvena inicijativa, preporučili su da se u slučaju razgraničenja srpskoj zajednici omogući očuvanje manjinskih prava, da se sačuva subjektivitet šest većinskih srpskih opština južno od Ibra i da se održe garantovana mesta za predstavnike srpske zajednice u najvažnijim institucijama Kosova.

XS
SM
MD
LG