Dostupni linkovi

Protestna kolona "1 od 5 miliona" u Beogradu
Protestna kolona "1 od 5 miliona" u Beogradu

Završen protest, vlastima rok do petka za odgovor

U Beogradu je završen protest "1 od 5 miliona" na koji su predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju pozvali građane iz cele Srbije.

  • Na protestu su izneti zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa.
  • Vlastima je dat rok do petka da odgovori na zahteve ili će biti održan novi, kako je najavljeno "još veći protest".
  • Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da ne želi nikoga da vređa ali da su zahtevi opozicije "smešni".
  • Na bini ispred Skupštine Srbije građanima su se tokom protesta obraćale javne ličnosti, nakon čega su demonstratni krenuli u protestnu šetnju centrom Beograda. Na kraju protesta, vratili su se ispred Skupštine gde su se obratili lideri opozicije.
  • Dan uoči protesta opozicije odbornici iz redova vladajuće Srpske napredne stranke su upali u lokalne skupštine u nekoliko gradova Srbije, pod obrazloženjem da brane institucije od opozicionog Saveza za Srbiju.
  • Veliki beogradski protest organizuje se nakon četiri meseca protestnih šetnji u Srbije, ali i u brojnim drugim gradovima.
20:02 13.4.2019.

Ministar policije: Zahtevi opozicije smešni

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ne želi nikoga da vređa ali da su "smešni" zahtevi koje je opozicija iznela na skupu "Jedan od pet miliona" u Beogradu.

"Što se tiče političkih poruka, predsednik (Aleksandar Vučić) će se izjasniti, kao i stranački organi Srpske napredne stranke i drugih stranaka. Ja ne želim nekoga da uvredim, ali ti zahtevi su smešni. To nema neko utemeljenje ni u snazi ni u realnosti niti u bilo čemu drugom", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Na protestu "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona" ranije su pročitani zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Stefanović je rekao da je na skupu učestvovalo “najviše između 7.300 i 7.500 ljudi, a da je u šetnji učestvovalo nešto više od 5.000”.

On je prethodno za televiziju Prva rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nameravao da se obrati okupljenim građanima na protestu, ali da je "odustao zbog malog broja prisutnih".

19:57 13.4.2019.

Borko Stefanović: Naš program je pravda

„Kada kažu da je ovaj narod nasilan i da nemamo program, naš program je pravda, specijalni tužilac koji će napuniti zatvore u ovoj zemlji“, rekao je lider Levice Srbije Borko Stefanović.

„Večeras narod neće nasilje, nijedan cvet nije zgažen, nijedna flaša nije pukla“, rekao je on i zapitao „gde to ima da je narodno predstavništvo - Skupština večeras puno policije“.

„Prvorođeni, sultanu Srbije evo da te podsetimo kako izgleda tvoja Srbija“, rekao Stefanović i pokazao svoju krvavu košulju.

„Ova Srbija će mirno da te isprati na đubrište istorije gde ti je i mesto“, poručio je Stefanović predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Okrvavljena košulja Borka Stefanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

19:49 13.4.2019.

Šetnja od Skupštine, do Slavije, pored Predsedništva

Hiljade učesnika protesta “Svi kao jedan – Jedan od pet miliona”, blokiralo je saobraćaj u centru Beograda, tokom protestne šetnje centralnim gradskim ulicama odakle su se vratili na plato ispred Skupštine Srbije. Pogledajte video naših reportera.

Šetnja od Skupštine, do Slavije, pored Predsedništva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

19:42 13.4.2019.

Tadić: I oni koji mi zvižde su prijatelji demokratije

„Svaki građanin koji je večeras ovde, bilo da mi zviždi ili aplaudira, je ovde svojom voljom i on je prijatelj demokratije“, izjavio je lider Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić nakon što su iz mase kada je izlazio na binu začuli povici “ua”.

„Onaj ko podržava Vučića je neprijatelj demokratije. Vama koji zviždite, molim za malo pažnje da bismo čuli u kakvom se trenutku nalazimo u Srbiji“, rekao je Tadić.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG