Dostupni linkovi

Vučić: Izbori u junu ili na proleće sledeće godine


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

„Bliže smo raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora nego ranije“, izjavio je lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sednice Predsedništva stranke.

Predsedništvo, kako je rekao, nije donelo konačnu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Objasnio je da bi izbori mogli biti održani ili u junu ili na proleće sledeće godine.

On je posle sednice Predsedništva SNS-a u Beogradu rekao novinarima da su svi članovi Predsedništva stranke osim njega, podržali raspisivanje vanrednih izbora.

"Ja sam bio uzdržan i dogovorili smo se da u veoma kratkom roku kažem šta možemo da uradimo po pitanju našeg evropskog puta, Kosova i Metohije, velikih investicija“ rekao je Vučić.

On je izjavio i da je dobio jednoglasnu podršku Predsedništva stranke da ne ulazi u razgovore sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom, Vukom Jeremnićem i Boškom Obradovićem.

Sednici Predsedništva SNS-a prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je nestranačka ličnost a za premijerku je predložio upravo lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Za Bobana Stojanovića sa Fakulteta političkih nauka očekivano je da lider naprednjaka i predsednik Aleksandar Vučić nije rekao da će biti ili da neće biti izbora jer je to „njegov način komunikacije i način pripremanja javnosti za odluku.“

Stojanović je bliži tome da izbora neće biti, pre svega, zbog najavljenog bojkota opozicije.

„Mislim da Vučiću ne odgovora da u junu raspiše izbore na kojima najveći deo opozicije ne bi učestvovao i što bi mu stvorilo mnogo problema. A u kombinaciji svih ovih protesta, u preko 100 gradova u Srbiji, sa bojkotom teško da će moći, pre svega, pred međunarodnim akterima da pokaže da ima apsolutni legitimitet i da su ti izbori zaista izbori koje bi Evropska unija trebalo da podrži i da kaže sve je u redu“, ocenjuje Stojanović.

Vučić je najavio da će u okviru kampanje "Budućnost Srbije" 19. aprila u Beogradu biti održan veliki skup. Prethodno su organizatori protesta "Jedan od pet miliona", najavili, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, skup u Beogradu 13. aprila.

U Beogradu se od 8. decembra svake subote održavaju građanski protesti protiv aktuelne vlasti Aleksandra Vučića. Te proteste, koji su se ubrzo proširili na celu Srbiju, podržava opozicioni Savez za Srbiju.

Građani, koji protestuju širom Srbije, zahtevaju ostavke državnog vrha, rukovodstva Radio-televizije Srbije, članova Regulativnog tela za elektronske medije, kao i fer uslove za izbore u roku od šest do devet meseci.

XS
SM
MD
LG