Dostupni linkovi

Iran: Muška opravdanja nasilja u braku


Ilustracija iranskog karikaturiste Šahorkoha Hajdarija povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, 2017.
Ilustracija iranskog karikaturiste Šahorkoha Hajdarija povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, 2017.

Zvaničnici, među kojima je iranska potpresjednica odgovorna za pitanja žena, javno su doveli u pitanje motive državne televizije za emitovanje priloga o jednom bračnom paru, nasilju u njihovom braku i procesu pomirenja, sugerišući da ovakvi programi stvaraju rizik od toga da nasilje nad ženama bude normalna stvar i ohrabruju žrtve da ostanu u vezama u kojima su zlostavljane, piše Centralna redakcija Radija Slobodna Evropa.

Iranski TV program Formula 1 emitovao je sredinom februara intervju sa samodestruktivnom suprugom, zlostavljačem zajedno s njegovom suprugom i dvije kćerke. U intervjuu, čovjek je rekao da je uprkos dvije decenije nasilja koje provodi nad ženom i njenih pokušaja da se razvede, porodica uspjela da ostane na okupu. Ovaj par se razveo u jednom momentu, ali su ostali razdvojeni svega 60 dana.

"Nedostajali smo jedno drugom… Jedan telefonski poziv i opet smo bili zajedno", rekao je čovjek, dodajući da zaslužuju mjesto na Guinnessovoj listi rekorda zbog mnogobrojnih zahtjeva za razvod braka.

Nakon potvrde da je čovjek prvo pretukao svoju suprugu "prve bračne noći", voditelj u TV prilogu se nasmijao i odgovorio: "Šta se može". Zatim je u kameru dodao: "Mi ne promovišemo ovo i ne govorimo da je ono što je uradio pogrešno".

Iranski stručnjaci su prošle godine upozorili na porast kućnog nasilja nad ženama, napominjući da finansijski problemi i nedostatak obrazovanja često pogoršavaju situaciju.

"Moj suprug mora da me tuče"

Po iranskom zakonu, sudovi daju manju težinu svjedočenju žena nego svjedočenju muškaraca, ali ostaje nejasno da li je ovakva diskriminatorna legislativa odigrala ikakvu ulogu u ovom specifičnom slučaju bračne sage.

Suprug najviše razgovara sa domaćinom emisije, muškim voditeljem, ali pored toga što se čini kao da joj je ponekad neprijatno, žena, u nekoliko navrata čak brani supruga.

"Zapravo ne", odgovorila je nervozno se smijući, na pitanje da li se nekada požalila kada ju se suprug prvi put udario.

"Šta to znači?", nastavio je voditelj.

Ona je pogledala svog supruga.

Voditelj je dalje nastavio s pritiskom govoreći: "Mislili ste: 'Moj muž me mora tući'".

"Ne", rekla je dodajući: "Bila sam ljuta na njega, ali ja sam tada bila dijete. Imala sam tek 16 godina. Nisam znala mnogo".

Suprug je rekao da će doći na televiziju da kaže kako je promjena moguća čak i za nekoga ko je toliko godina tukao svoju suprugu. Ali posljedica te poruke je suština problema, tako to vidi Masumeh Ebetkar, potpredsjednica kabineta predsjednika Hasana Rohanija za pitanja žena i porodice.

"Svakodnevni život u sjenci fizičkog nasilja? Šta je svrha ovog intervjua?", upitala je Ebetkar putem aplikacije za slanje poruka, Telegram, koja je prošle godine zabranjena u Iranu, ali je o dalje popularna kod tehnološki osvještenih Iranaca.

"Da li oni predstavljaju ovakvu sliku bračnog života kako bi ohrabrili mlade, naročito djevojke, da se udaju? Ili da li su ovi modeli usmjereni ka normalizaciji nasilja nad ženama?", postavila je pitanje.

Kritika

Drugi ministar u Vladi, ministar za komunikacije, Mohamad Džavad Azari Džahromi, takođe je citiran kad je doveo u pitanje mudrost emitera ovog priloga.

"Nema potrebe učiti žene da tolerišu fizičko nasilje kako bi osnažile porodice", rekao je Džahromi, prema navodima lokalnih medija.

Zakonodavka Parvaneh Mafi, koja predvodi žensku frakciju u parlamentu, rekla je da intervju promoviše nasilje nad ženama dok slabi položaj žena u njihovim porodicama.

U pismu upućenom direktoru državnog emitera Aliju Askariju, Mafi je pitala: "Kako biste se vi osjećali ako bi muškarac, smijući se u kameru rekao da tuče svoju ženu od prvog dana braka, dok žena koja sjedi pored njihovih kćerki govori o mnogobrojnim neuspjelim pokušajima da se razvede?"

I na socijalnim mrežama bilo je osuda, takođe.

"Državna televizija sa svojom velikom publikom uči (žene) da budu prebijane, imaju strpljenja, onda ćemo vas dovesti pred kamere kako bi vam svi uputili aplauz. To je nasilje samo po sebi", napisao je na Twitteru novinar Teheran Bonijagu.

Advokat Marjam Hadžimohamadi objavila je video kontroverznog intervjua na Twetteru i ustvrdila kako je "cijelo umijeće para koji je pozvala državna televizija u svoj šou program bilo da tuku i budu tučeni".

"Idealan par državnog emitera", dodala je.

Popularna web stranica Fararu pitala je da li je intervju na državnoj televiziji mogao dovesti do smanjenja nasilja u porodici ili prije do povećanja "kultura prihvatanja i ponižavanje žena", u vrijeme kada zvanični podaci pokazuju da 60 procenata Iranki ima iskustvo nasilja u porodici najmanje jednom u životu.

Jedan prošlogodišnji izvještaj je sugerisao da su najmanje tri od 10 Iranki, koje su bile u emotivnim vezama rekle da su bile izložene fizičkom ili seksualnom nasilju od strane svojih partnera.

Studija iz 2017. koju je radila jedna iranska dobrotvorna organizacija ustvrdila je da je 32 procenta žena u urbanim područjima i 63 procenata žena u ruralnim regijama imalo neko iskustvo nasilja u porodici.

Zvaničnici i aktivisti za prava žena tvrde da mnoge žene pate zbog nasilja u porodici, ali ne govore o tome zbog društvene stigme.

Menadžer državne televizije Fazolah Šariaptanahi sugerisao je da je kontroverzni intervju imao za cilj da obeshrabri razvode – čija stopa je u porastu, što zabrinjava tvrdolinijaše koji razvod vide kao odbacivanje islamskih vrijednosti.

Šariaptanahi je spekulisao da je par pozvan da demonstrira kako su "oni koji su odlučili da se razvedu mogu vratiti zajedničkom životu". Ali, rekao je da je bila prisutna "jednostrana atmosfera" na društvenim medijima i da su "samo premlaćivanja" bila u fokusu.

Državna televizija je dugo kritikovana zato što pruža nerealnu i klišeizovanu sliku iranske žene i promoviše tradicionalnu ulogu žene, često kao pokorne domaćice.

Prošle godine, državni emiter se izvinio nakon što je "ekspert" rekao žrtvi nasilja u porodici da poljubi suprugova stopala kako bi iskusila "čudo" u njihovim životima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG