Dostupni linkovi

Knjiga Enisa Zebića predstavljena u Beogradu


Knjiga “Jučerašnji svijet: Hrvatska” novinara Radija Slobodna Evropa i filozofa Enisa Zebića predstavljena je u prostorijama nevladine organizacije “Žene u crnom” u Beogradu, u okviru ciklusa „100 godina od stvaranja Jugoslavije: 1918. – 2018.“.

Zebić u svom autorskom delu analizira radove hrvatskih intelektualaca Vinka Kriškovića, Mate Ujevića, Zlatka Gašparovića i Krune Krstića kao i njihov otpor autoritarnim uređenjima u decenijama pred Drugi svetski rat i za vreme trajanja Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Radi se o autorima liberalne, odnosno hrišćansko-socijalističke vokacije, glasnim zagovornicima liberalno-demokratskih vrednosti, ali sa jasnim stavom da građanska demokratija nije sposobna da valjano reši socijalno pitanje, i da tu tek treba naći odgovarajuća rešenja.

Zebić u knjizi navodi kako podsećanjem na te autore, koji su većinom nakon Drugog svjetskog rata bili namerno isključeni iz javnog života i potom zaboravljeni, podseća na činjenicu da je hrvatska intelektualna javnost između dva svetska rata, usprkos političkim prilikama koje su bile obeležene diktaturom i političkim terorom – bila vrlo snažna, kritička i pluralna.

Osim autora o knjizi su na beogradskoj promociji govorili i zagrebački filozof, profesor Lino Veljak i beogradski politikolog i novinar Dragomir Olujić.

Tokom diskusije o fašizmu i antifašizmu, kako je većina učesnika u debati navela, podvučeno je da je u posleratnoj Jugoslaviji antifašizam neopravdano vezivan samo za komunistički pokret a da se i danas ne prepoznaje fašizam u mnogim segmentima savremenog kapitalističkog društva.

Knjiga je objavljena nedavno u izdanju zagrebačke izdavačke kuće ""Durieux".

XS
SM
MD
LG