Dostupni linkovi

Kako su glasali građani BiH

U BiH su održani osmi po redu opšti izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

10:00 7.10.2018.

Počeli izbori u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini su jutros počeli osmi po redu opšti izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tačno u sedam sati otvorena je većina od skoro 5.800 birališta a biće zatvorena u 19 sati.

Opći izbori u BiH: Otvorena biračka mjesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Deset biračkih mjesta formirano je u inostranstvu – u ambasadama u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu, Beogradu, u generalnim konzulatima Čikagu, Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu te u Počasnom konzulatu u Gracu.

Ukupno 3.350.443 birača odlučuju kome dodijeliti 518 funkcija za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH), Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS), Predsjednika i potpredsjednike RS, skupštine kantonâ u FBiH.

10:12 7.10.2018.

CIK: Kašnjenje sa otvaranjem nekih biračkih mjesta

Centralna izborna komisija BiH (CIK) objavila je prvo saopštenje za javnost o toku današnjih Opštih izbora. Kako je navedeno, ukupno je u BiH formirano 5.794 biračkih mjesta i 314 mobilnih timova, kao i da pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena tačno u sedam sati.

"Razlozi su identični kao što je uobičajeno i do sada bilo na svim izborima koji su održani u BiH. Nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mjesta, član nije došao zbog bolesti, a pozvan je drugi član. Takođe desio se KDZ policijski pregled biračkom mjestu u Tešnju, a neki članovi nisu imali ključ. Takođe, dolazilo je i do kašnjenja članova biračkih odbora, a u nekim objektima bilo struje. Takođe, došlo je do ponovnog prebrojavanja glasačkih listića na zahtjev posmatrača, te je zabilježeno prisustvo posmatrača iz istih subjekata u isto vrijeme", naveli su.

CIK BiH
CIK BiH

Kako su saopštili iz CIK-a BiH, zabilježeno je kašnjenje u otvaranju biračkog mjesta i to u periodu od 15 min-30 minuta u Velikoj Kladuši, četiri biračka mjesta, u Cazinu (7), Bihać (15), Bosanska Gradiška (8), Brčko (7).

U Banjaluci došlo je do kašnjenja na oko 100 birački mjesta iz tehničkih razloga. Kašnjenje je bilo i u Prnjavoru, Bosanskom Brodu, Odžaku, Vukosavlju, opštini Centar Sarajevo.

10:31 7.10.2018.

"Pod lupom": Zabilježeno 99 kritičnih situacija

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Opštih izbora 2018. u BiH, saopštila je na konferenciji za medije u Sarajevu da je izborni dan na većini biračkih mjesta započeo bez većih nepravilnosti ali sa brojnim tehničkim nedostacima.

"Velika većina posmatrača Koalicije nesmetano je pristupila biračkim mjestima. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili prisutni na biračkom mjestu. Na 21 posto biračkih mjesta nije istaknuta lista sa imenima i prezimenima članova/ica biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu", navodi se.

"Na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izolovanim slučajevima na biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta", istakli su iz Koalicije.

Sa pres-konferencije Koalicije "Pod lupom"
Sa pres-konferencije Koalicije "Pod lupom"

"Ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno je u 7:00 sati, između 7:00 – 7:15 otvoreno je 23 posto biračkih mjesta, a između 7:15 - 8.00 sati otvoreno je pet posto biračkih mjesta. U izolovanim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8.00 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja", navodi se u saopštenju Koalicije.

Do 9.00 sati, istakli su, zabilježeno je 99 kritičnih situacija od kojih 49 se odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjesta i udaljanje sa biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitih nivoa izborne administracije.

"Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića", kazali su iz Koalicije.

10:46 7.10.2018.

Hiljade kandidata i stotine mandata – grafički prikaz

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG