Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ističe rok Sloveniji i Hrvatskoj za primjenu arbitražne odluke


Piranski zaliv

Danas ističe rok za primjenu arbitražne presude o graničnom sporu Slovenije sa Hrvatskom u Piranskom zalivu, koju Zagreb ne priznaje.

Slovenija će danas poslati diplomatsku notu Zagrebu u kojoj će biti i nacrt ugovora za uspostavljanje mješovite komisije za demarkaciju granice, saznaje Televizija N1 iz slovenačkih diplomatskih krugova.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je prije dva dana da će njegova država krajem sedmice početi sa primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more, uprkos tome što je Hrvatska ne priznaje. O

n je naveo da ne očekuje incidente ako graničnu liniju koju su odredili artbitri bude poštovala Hrvatska.

"Sprovođenje arbitražne presude je međunarodna obaveza Slovenije i Hrvatske i to nije nešto o čemu možemo odlučivati, nego je moramo sprovesti", rekao je Cerar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je juče Sloveniju da se uzdrži od jednostranih poteza kako ne bi došlo do incidenata. On je naveo da se arbitražna presuda ne može primjenjivati bez volje obje strane.

Hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova u diplomatskoj noti pozvalo je Sloveniju na konstruktivan dijalog u vezi sa rješavanjem pitanja granice.

Iz hrvatske policije juče je poručeno ribarima da se ponašaju normalno u svojim aktivnostima, ali da ipak ne idu sve do sredine Piranskog zaliva kako ne bi izazvali incidente.

Mediji javljaju da se juče dogodio manji incident kada je hrvatski patrolni brod morao stati između hrvatskog ribarskog brodića i broda slovenačke policije, koji joj se približio.

Nakon toga svi su se brodovi povukli. Arbitražni sud u Hagu je presudom o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske odlučio da velika većina Piranskog zaliva, pripadne Sloveniji, koja je posebnim aktom udruživanja dobila i koridor prema međunarodnim vodama.

XS
SM
MD
LG