Dostupni linkovi

Sirijska oporba odbacila mirovne pregovore u Sočiju


Prizor iz sirijskog grada Mesraba koji kontroliraju pobunjenici
Prizor iz sirijskog grada Mesraba koji kontroliraju pobunjenici

Sirijska oporba odbacila je planiranu mirovnu konferenciju u Sočiju koju je predložila Rusija, sugerirajući kako ona ima za cilj da izbjegne mirovne pregovore o okončanju rata koji će se održati u Ženevi uz posredovanje Ujedinjenih naroda (UN).

"Rusi pokušavaju sazvati tu konferenciju kako bi zaobišli pregovore u Ženevi i pokušat će nametnuti svoje uvjete sirijskom narodu", izjavio je za dpa čelnik medijskog odjela Sirijske nacionalne koalicije Ahmed Ramadan.

"Ono što je najopasnije od te konferencije je da će Rusi pokušati nametnuti svoj planirani i ranije napisani ustav za zemlju sirijskog naroda", kazao je Ramadan.

U saopćenju koje je potpisalo četrdesetak pobunjeničkih grupa, navodi se da Moskva, bliski saveznik vlade u Damasku, nije pomogla u ublažavanju patnji Sirijaca.

Rusija je saopćila da će ugostiti sirijske mirovne pregovore između vlade i oporbe po prvi put u siječnju u južnom gradu Sočiju.

Razgovori u Sočiju imaju za cilj stvoriti momentum za mirovne pregovore uz posredovanje UN-a u Ženevi, sudeći po zajedničkom saopćenju Rusije, Irana i Turske, koje pokušavaju održati primirje u Siriji.

Poput Rusije, Iran podržava sirijsku vladu, dok Turska podržava određene oporbene skupine.

XS
SM
MD
LG