Dostupni linkovi

Astana: Završetak osme runde pregovora sirijskih vlasti i pobunjenika


Hotel Rixos President u kojem se održavaju pregovori o Siriji
Hotel Rixos President u kojem se održavaju pregovori o Siriji

U Astani bi danas trebalo da se završi osma runda pregovora delegacija sirijskih vlasti i pobunjenika, nedelju dana posle neuspeha pregovora u Ženevi uz posredovanje UN. Pregovori u glavnom gradu Kazahstana održavaju se na inicijativu Rusije, uz podršku Irana, saveznika Damaska, i Turske, koja pruža podršku pobunjenicima.

Teme pregovora su sudbina otetih i zatvorenika, isporuka humanitarne pomoći i funkcionisanje "zona bez konflikta".

Pregovori danas treba da se završe uz potpisivanje zajedničke deklaracije. Do sada su pregovori u Astani doveli do uspostavljanja četiri "zone bez konflikta", ali ne i opipljiv napredak.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je juče da je vreme da se postigne napredak u političkom procesu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle sastanka s De Misturom izrazio je takodje očekivanje da će doći do napretka u političkom procesu u Siriji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno izjavio da je Sirija "potpuno oslobodjena" od džihadista Islamske države i da je završena vojna akcija Rusije u toj zemlji.

U ratu u Siriji je od 2011. godine poginulo više od 340.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno ili je u izbeglištvu.

XS
SM
MD
LG